Egy román élclap falopással vádol magyar politikusokat reklámfilmjében, amelynek a címe azt hirdeti, hogy magyar megszállás alatt van a román kultúra. A hirdetést a román diszkriminációellenes tanács elítélte.

Diszkriminatívnak minősítette a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az Academia Catavencu című vicclap Magyar megszállás alatt a román kultúra című reklámszpotját. A vicclap június 9-i számát beharangozó reklámfilm több politikust, köztük magyarokat is falopással vádol. "Az élclap reklámfilmje előítéletekre épül, előítéleteket használ kampányra, és egyáltalán nem hangsúlyozza, hogy mindezt viccből tenné" - nyilatkozta az Új Magyar Szó című bukaresti lapnak Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

Szász Attila, aki egy másik illetékes testületnek, az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA) a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által delegált tagja, a lapnak elmondta, hogy CNA várahtóan csütörtöki ülésén tárgyalja az Academia Catavencu kérdéses szpotját. A CNA a tízezer lejes (700 ezer forint) büntetés, a nyilvános felszólítás és a szpot letiltása közül "választhat".