Megszavazta az ENSZ BT az Irán elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
Török, brazil és libanoni ellenszavazat mellett megszavazta az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Iránt sújtó legújabb szankciókat. A lépésre Irán folytatódó atomprogramja miatt kényszerült az ENSZ BT. Máhmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a határozat nem több, mint egy "használt papírzsebkendő", amit ki lehet dobni a szemétbe.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán megszavazta az újabb Irán-ellenes szankciókat, a 15 tagállam közül Brazília és Törökország ellene szavazott, Libanon tartózkodott. Ertugrul Apakan, Törökország ENSZ-nagykövete a BT-ben azzal indokolta országa ellenszavazatát, hogy "a diplomáciai és békés megoldásnak nem látja más, életképes alternatíváját".

Brazília - Törökországgal együtt - kompromisszumos megoldást dolgozott ki, amelyet azonban a nyugati országok elvetettek. Libanon tartózkodásának hátterében az áll, hogy a bejrúti koalíciónak tagja az Irán támogatását élvező, radikális síita szervezet, a Hezbollah.

Használt zsebkendő

Barack Obama amerikai elnök szerint a szankció egy eltéveszthetetlen üzenet, ami az atomfegyverek elterjedése ellen szól. Obama szerint ugyanakkor a szankciókkal nem zárult le a diplomáciai megoldás lehetősége. Zsang Jeszui kínai ENSZ-nagykövet is a szankciók mellett foglalt állást, amik szerinte nem ártanak "az iráni emberek mindennapi életének".

Máhmúd Ahmadinezsád iráni elnök ugyanakkor cinikusan kijelentette: "használt zsebkendőként" lehet a szemetesbe dobni a határozatot, ami nem tud ártani az irániaknak - idézi őt a BBC.

Az új szankciókkal Iránt nukleáris programja miatt büntetik, a nyugati országok szerint ugyanis Teherán tudományos programja leple alatt atomfegyverek előállítására készül. A szankciók szerint Irán nem vásárolhat nehézfegyvereket, támadó helikoptereket és rakétákat. Utazási és pénzügyi korlátozásokat is elrendeltek egyes iráni intézmények, cégek, magánszemélyek ellen.

A határozatra igennel szavazott az öt állandó (Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) és hét nem állandó tag (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Gabon, Japán, Mexikó, Nigéria, Uganda).