Műszaki hiba miatt állt le egy orosz atomerőmű

Vágólapra másolva!
Egy törött szivattyű miatt automatikusan leállt szerda hajnalban egy orosz atomerőmű Szentpétervár közelében. Állítólag a hiba miatt nem emelkedett a megengedett fölé a radioaktivitás.
Vágólapra másolva!

Leállt a Szentpétervár közelében lévő atomerőmű egyik reaktora szerdán, miután technikai problémát jeleztek a műszerek. Az erőmű vezetőségének bejelentése szerint a Leningrád nevű nukleáris üzem négyes reaktorát hajnalban kellett leállítani, mert eltört a vízkeringetésnél használt szivattyú. A Szentpétervártól 70 kilométerre lévő Szosznovij Borban lévő üzem vezetőségének közleménye szerint a hiba miatt nem emelkedett a radioaktivitás szintje a megengedett fölé a környéken.

Jelenleg két reaktor üzemel a négyből, mivel javítási munkák miatt június elején leállították az egyes reaktort. A közlemény szerint helyi idő szerint hajnali fél öt előtt nem sokkal tört el az egyik fő keringető szivattyú, és a reaktor automatikusan leállt. Ebben az atomerőműben ugyanolyan típusú reaktorok vannak, mint Csernobilban voltak 1986. április 26-i katasztrófa előtt.