Megtalálták a Föld körül hajózó 16 éves lányt

2010.06.11. 7:10

Az ausztrál kutatóegység megtalálta az Indiai-óceán közepén a 16 éves Abby Sunderland hajóját, aki csütörtökön adott le vészjelzést félúton Ausztrália és Afrika közt. A kaliforniai lány öt hónapja indult útnak, hogy egyedül kísérelje meg körbevitorlázni a Földet, de egy ausztrál tinédzser megelőzte.

Sikerült kapcsolatba lépni az Indiai-óceánon vitorlázó, 16 éves Abby Sunderlanddel, aki egyedül indult el év elején, hogy körbevitorlázza a Földet. A kaliforniai lánnyal közép-európai idő szerint csütörtök délután szakadt meg a kapcsolat, majd nem sokkal később segélyhívó jeleket adott le. Abby Sunderland az Indiai-óceán közepén, Ausztrália és Afrika közt félúton járt, amikor megszakadt vele az összeköttetés. A legközelebbi hajó kétnapi útra volt akkor tőle, családja szerint utolsó ismert tartózkodási helyén viharos szél fújt, és 6-7 méteres hullámok voltak.

A lány testvére, Zac Sunderland - aki tavaly, 17 éves korában már körbehajózta a Földet - azt mondta: épp műholdas telefonon beszéltek Abbyvel, amikor a telefonbeszélgetés megszakadt, majd fogták a hajó vészjelzéseit. Sunderland családja azonnal elkezdte egy kutató-mentő csapat megszervezését, a Qantas ausztrál légitársaság pedig egy repülőgépet indított útnak Perthből a keresésére.

Szülei a lány blogján közölték, hogy a mentőcsapatnak sikerült megtalálnia az Indiai-óceán déli térségében hányódó Wild Eyes nevű vitorlást. "A repülő pillanatokkal ezelőtt érkezett a helyszínre. A Wild Eyes egyenesen áll, de az árboca ledőlt. Az időjárási körülmények enyhülnek. Rádiókapcsolatba léptek Abbyvel, és ő közölte, hogy jól van!" - számoltak be a fejleményekről a szülők, akik szerint egy francia halászhajó valamivel több mint egy nap múlva eléri a vitorlást.

A 16 éves amerikai lány rekordot akart dönteni, legfiatalabb lányként megszakítás nélkül akarta körbevitorlázni a Földet, de áprilisban fel kellett ezt adnia, mert hajója javítása miatt kényszerpihenőt kellett tartania a fokvárosi kikötőben. Idén májusban pedig befutott a sydney-i kikötőbe az ausztrál Jessica Watson, aki 16 évesen hajózta körbe egyedül a Földet, és ezzel ő lett a legfiatalabb, akinek sikerül egyedül végrehajtania ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK