Alig születnek fehér gyerekek az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A recesszió és az alacsony gyerekvállalási kedv mind okai annak a tendenciának, hogy egyre kevesebb fehér gyerek születik az Amerikai Egyesült Államokban - írja a Wall Street Journal. Míg a hispán népességen belül kilenc születés jut egy halálozásra, addig a fehéreknél ez az arány egy az egyhez. Tavaly Amerika lakosságának 35 százaléka tartozott valamely kisebbséghez.
Vágólapra másolva!

Jelentős demográfiai váltás küszöbén van az Egyesült Államok: kisebbségbe kerülnek a fehér bőrű újszülöttek - írta a pénteki Wall Street Journal. Az elmúlt egy évtizedben a kisebbségi csoportok körében rekord ütemben nőtt a gyerekszaporulat, 2008 júliusa és 2009 júliusa között az összes amerikai újszülött 48,6 százaléka esett rájuk, két évvel korábban még csak 46,8 százalék volt ez az arány.

Az előrejelzések szerint az európai származású fehér amerikaiak születési aránya hamarosan 50 százalék alá fog esni. Kenneth Johnson, a New Hampshire-i Egyetem demográfusa szerint az ország jövőre lépi át ezt a küszöböt.

A lap szerint a fehér népesség idősebb, így kevesebb fehér nő szül gyereket, ezenkívül a fehér családokban kevesebb gyereket vállalnak. Ugyancsak szerepet játszik a recesszió, a bizonytalan gazdasági és munkaerőpiaci helyzet, amelyek miatt 2008-2009-ben a családalapítási kedv általánosságban lankadt, de a nem fehér népesség körében kevésbé. A hispán populációban nagyjából kilenc születés jut egy halálozásra, a fehéreknél ugyanez az arány egy az egyhez.

Növekvő kisebbségek

Az Egyesült Államok lakosságának tavaly körülbelül 35 százalékát tették ki a kisebbségek a 2000. évi 31 százalék után. Ebben a növekedésben szerepet játszik az ellentmondásosan megítélt bevándorlás, a fő tényező azonban a népességszaporulat, kétharmadrészt ez tette ki a kisebbségek növekedését.

A Wall Street Journal azt is írja cikkében, hogy a sokszínű kisebbségi népesség bővülésével átalakul a hagyományos fekete-fehér megosztottság kérdése, és egy faji, nyelvi és vallási tekintetben is bonyolultabb viszonyrendszer lép a helyébe.

A kisebbségek aránya lényegesen eltér a különböző szövetségi államokban. Míg Hawaiin 79 és Kaliforniában 68 százalékban vannak jelen, addig Maine és Vermont államban mindössze 10, Nyugat-Virginiában 13 százalékos az arányuk.