Húszan meghaltak az arkansasi árvízben

Vágólapra másolva!
Mentőakciót indítottak Arkansas szövetségi államban, miután egy hirtelen jött áradás táborhelyeket mosott el egy nemzeti erdőségben. Az árvízben 20-an életüket vesztették, de az áldozatok száma még emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Eddig 20 halottja van az amerikai Arkansas szövetségi állam természetvédelmi területét érintő áradásnak, amely egy táborhelyet is elöntött - közölték pénteken a helyi hatóságok. A bejelentés szerint nagyszabású mentőakció indult a hegyvidékes területen a bajba jutottak megsegítésére, a mentőalakulatok negyven eltűnt után kutatnak.

A heves esőzések következtében a Caddo és a Kis-Missouri nevű folyók vízszintje drámai mértékben, helyenként hat méterrel emelkedett meg péntekre virradóan. Az állam rendőrségének szóvivője, Bill Sadler azt mondta, hogy eddig 16 halottról tudnak, de "a legfontosabb, hogy kimentsék azokat, akik csapdába kerültek." Rendkívül kiélezettnek nevezte a helyzetet a szóvivő, aki közölte: egy hűtőkocsit küldtek a helyszínre ideiglenes halottas helyként.

Sadler azt mondta: egyelőre nem tudják, hogy helyiek vagy turisták voltak az áldozatok a Ouachita Nemzeti Erdőségben, ami természetvédelmi terület, és csaknem 700 ezer hektáron terül el Arkansas nyugati és Oklahoma délkeleti része között.

Pénteken 30 bajbajutottat mentettek ki, de senki nem tudja, hányan lehetnek még szorult helyzetben, mivel sokan nagyon távoli, nem kijelölt, illetve kiépített helyeken vertek tábort, és azokkal a helyekkel nincs kommunikációs kapcsolat. Arkansas kormányzója, Mike Beebe azt mondta a CNN-nek, hogy helikopterekkel, autós és lovas rendőrökkel, teherautókkal keresik a bajbajutottakat. Mint mondta, a mentésbe bekapcsolódtak a rendőrök és a parkőrök mellett a Nemzeti Gárda katonái, sőt a turisztikai ügynökségek alkalmazottai is, mivel ők jól ismerik a terepet.

A Little Rocktól 120 kilométerre nyugatra fekvő térséget hegymászók és kirándulók előszeretettel keresik fel a csipkézett hegygerincek és egyéb, festői szépségű természeti képződmények miatt.