Megmentették a Föld körül vitorlázó 16 éves lányt

Vágólapra másolva!
Megmentették a 16 éves kaliforniai lányt, Abby Sunderlandet, aki öt hónapja indult útnak, hogy egyedül kísérelje meg körbevitorlázni a Földet - írja szombat délután a BBC. A lány csütörtökön adott le vészjelzést az Indiai-óceán közepén, félúton Ausztrália és Afrika közt. Egy halászhajó vette fel, jól van.
Vágólapra másolva!

Felvette egy halászhajó az Indiai-óceánon vitorlázó, 16 éves Abby Sunderlandet, aki jó egészségben van - írja szombat délután a BBC a tengerészeti hatóságok közlésére hivatkozva. A kaliforniai lánnyal, aki egyedül indult el év elején, hogy körbevitorlázza a Földet, közép-európai idő szerint csütörtök délután szakadt meg a kapcsolat, majd nem sokkal később segélyhívó jeleket adott le. Abby Sunderland az Indiai-óceán közepén, Ausztrália és Afrika közt félúton járt, amikor megszakadt vele az összeköttetés. A legközelebbi hajó akkor kétnapi útra volt akkor tőle, családja szerint utolsó ismert tartózkodási helyén viharos szél fújt, és 6-7 méteres hullámok voltak.

A lány testvére, Zac Sunderland - aki tavaly, 17 éves korában már körbehajózta a Földet - azt mondta: épp műholdas telefonon beszéltek Abbyvel, amikor a telefonbeszélgetés megszakadt, majd fogták a hajó vészjelzéseit. Sunderland családja azonnal elkezdte egy kutató-mentő csapat megszervezését, a Qantas ausztrál légitársaság pedig egy repülőgépet indított útnak Perthből a keresésére.

Szülei a lány blogján pénteken közölték, hogy a mentőcsapatnak sikerült megtalálnia az Indiai-óceán déli térségében hányódó Wild Eyes nevű vitorlást. "A repülő pillanatokkal ezelőtt érkezett a helyszínre. A Wild Eyes egyenesen áll, de az árboca ledőlt. Az időjárási körülmények enyhülnek. Rádiókapcsolatba léptek Abbyvel, és ő közölte, hogy jól van!" - számoltak be akkor a fejleményekről a szülők.

A BBC szerint egyelőre még nem világos, hogy hova viszik a megmentett lányt: Ausztráliába vagy a francia fennhatóság alá tartozó Reunion szigetre az Indiai-óceánon.

A 16 éves amerikai lány rekordot akart dönteni, legfiatalabb lányként megszakítás nélkül akarta körbevitorlázni a Földet, de áprilisban fel kellett ezt adnia, mert hajója javítása miatt kényszerpihenőt kellett tartania a fokvárosi kikötőben. Idén májusban pedig befutott a sydney-i kikötőbe az ausztrál Jessica Watson, aki 16 évesen hajózta körbe egyedül a Földet, és ezzel ő lett a legfiatalabb, akinek sikerül egyedül végrehajtania ezt.