Bugár: Óriási kompromisszumokra lesz szükség

Vágólapra másolva!
A Híd elnöke, Bugár Béla elégedett pártja eredményével, és sajnálja, hogy a másik magyar párt, az MKP nem került be. Bugár szerint a négy jobboldali párt 79 képviselője elegendő a jól működő kormányhoz. A koalíciós tárgyalásokat a pártelnök szerint nem szabad sokáig elhúzni, és mindenkinek készen kell állni a kompromisszumokra.
Vágólapra másolva!

"Most voltunk még csak 11 hónaposak, és ahhoz képest nagyon szép eredményt értünk el. Már korábban éreztük, hogy 8 százalék van ebben a pártban, de ez még csak a kezdet" - értékelte pártja választási eredményét a szlovákiai magyar a Pátria Rádiónak interjújában Bugár Béla, a Híd-Most elnöke, aki szerint eredmény mutatja, hogy a szlovákiai magyarok is az együttműködésben látják az egyetlen utat.

A parlamentből kiesett Magyar Koalíció Pártja (MKP) eredményét Bugár személyesen sajnálja, különösen az elveszett szavazatok miatt. "Valószínűleg ez annak az eredménye, hogy milyen kampányt folytatott az MKP. Jobb lett volna, ha bekerülnek a parlamentbe, még tegnap este is láttam erre esélyt, és ennek szellemében nyilatkoztam" -mondta Bugár, aki sajnálja, hogy az utóbbi időben az emberi kapcsolatok is megromlottak korábbi pártjának politikusaival.

Bugárt meglepte Richard Sulík pártjának, az SaS-nek a jó szereplése, mivel 10 százalék körül tippelte a pártot. Ugyanakkor csalódást és meglepetést okozott neki, hogy a kereszténydemokraták a korábbi becslésekkel ellentétben gyengébben szerepeltek. Most 79 szavazata lehet a jobboldalnak a 150 fős parlamentben - mondta Bugár, amivel szerinte lehet kormányozni. "A második Dzurinda kormány idején 78 szavazatunk volt, és míg a pártok - és most a Dzurindáékra gondolok - nem kezdték el a belső tisztogatást, addig ezzel nem is volt gond" - mondta a pártelnök.

A tárcák elosztása kapcsán a Híd széles lehetőségek közül kész választani, de Bugár azt mondta: ezt nem szeretné a sajtón keresztül megszellőztetni. Vannak posztok, ahová több pártnak van esélyes jelöltje. Ami most fontos, hogy a szavazók bizalmával ne éljünk vissza, elfogadható egyezséget kössünk, és azt mindig betartsuk - fogalmazott Bugár, aki szerint "óriási kompromisszumokra lesz szükség" a koalíciós tárgyalások során. Ezeket szerinte nem szabad elhúzni, mert Szlovákia komoly gazdasági problémákkal küzd.