Tízezrek menekülnek Kirgizisztánból az erőszak elől

Vágólapra másolva!
Legalább 32 ezer ember menekült el Kirgizisztánból a három napja tartó erőszak miatt. A kirgiz többség és az üzbég kisebbség közti összecsapások már mintegy száz halálos áldozatot követeltek. Az ideiglenes kormány teljes kijárási tilalmat rendelt el, és katonákat küldött a déli városokba. Segítséget kértek Oroszországtól is, de Moszkva csak a saját támaszpontja megerősítésére küldött ejtőernyősöket.
Vágólapra másolva!

Több tízezer üzbég nemzetiségű ember menekült el otthonából a vasárnap már harmadik napja tartó erőszak elől Kirgizisztán déli részén. A BBC tudósítója szerint eddig mintegy százan vesztették életüket a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzésekben, a kirgiz egészségügyi minisztérium 97 halálos áldozatról és 1247 sebesültről tud.

Az AFP francia hírügynökség szerint a kelet-üzbegisztáni Andizsánban eddig 32 ezer Kirgizisztánból elmenekült embert regisztráltak, de ebben a számban a gyerekek nincsenek benne. A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a menekültek száma meghaladja a 75 ezret. Leginkább idős emberek, nők és gyerekek érkeztek Üzbegisztánba, az ország több pontján táborokat hoztak létre a befogadásukra.

Kirgizisztán lakosságának 15 százalékát teszik ki az üzbégek, akik az ország déli részén élnek. Az ország második legnagyobb városában, Osban jelentős üzbég kisebbség él, itt már 1990-ben is véres, több száz áldozatot követelő összecsapások voltak a két etnikum közt. A csütörtökön kitört összecsapásokat az ideiglenes kormány szerint az áprilisban elűzött elnök, Kurmanbek Bakujev hívei szították.

Osban a BBC tudósítója szerint lövések hallatszanak, a város fölött füst gomolyog. A heves tűzharc miatt nem tudtak bejutni a város központjába. Szemtanúk azt mondták, fegyveres kirgizek páncélozott járműveken járták az utcákat, és lőttek az üzbégekre. A tudósító egy üzbégek által lakott környéken botokkal és késekkel felfegyverkezett üzbégekkel találkozott, akik azt mondták: három napja nem aludtak.

Forrás: AFP
Katonák vonulnak be Os városába

Egy helyi lakos az AFP-nek telefonon azt mondta: a közeli Dzsalalabádban is harcok folynak, a várost pedig a felgyújtott házak és üzletek füstje borítja be. A kirgiz átmeneti kormány egésznapos kijárási tilalmat rendelt el Osban és két másik déli körzetben. A kormány sajtószolgálata szerint a hadsereg már ellenőrzése alá vonta Os stratégiai pontjait. Elismerték ugyanakkor, hogy a helyzet súlyos, és a rendezéshez külföldi segítségre van szükség.

Az ideiglenes kormánya korábban már felszólította Oroszországot, hogy küldjön csapatokat, és segítsen elfojtani az erőszakot. Moszkvában azonban azt közölték, hogy nem tervezi a beavatkozást. Az Interfax hírügynökség később úgy értesült, hogy Oroszország egy ejtőernyős zászlóaljat küldött egy kirgizisztáni támaszpont, és az ott élő oroszok védelmére. Az ország északi részén Oroszország és az Egyesült Államok is fenntart katonai bázisokat.