Apasági vizsgálat miatt exhumálják Bobby Fischert

Vágólapra másolva!
Exhumálják Bobby Fischer maradványait egy apasági per miatt. Egy nő azt állítja, az egykori sakkbajnoktól származik kilenc éves lánya, így ő is részt akar a kétmillió dolláros örökségből.
Vágólapra másolva!

Az izlandi legfelsőbb bíróság döntése alapján exhumálják a 2008-ban elhunyt egykori sakkbajnok, Bobby Fischer maradványait. A bíróságnak egy apasági perben azt kell eldöntenie, hogy a kilenc éves Jinky Young a sakkozótól származik-e, a bizonyításhoz pedig mintát kell venni a maradványokból. A lány anyjának, Marilyn Youngnak viszonya volt Fischerrel, ügyvédje eddig azzal érvelt, hogy Fischer halála előtt rendszeresen támogatta őket.

Bobby Fischer nem hagyott végrendeletet, a lehetséges örökösök pedig nem tudnak megegyezni kétmillió dollárt (kb. 450 millió forintot) érő birtokáról. A kilencéves lányon kívül a sakkozó egykori felesége, rokonai, és az Egyesült Államok is részt követel a vagyonból, utóbbi Fischer adótartozásait szeretné behajtani.

Bobby Fischer 1943-ban, az Egyesült Államokban született, Chicagóban. Pályafutása legnagyobb sikerét Izlandon, Reykjavíkban érte el, amikor 1972-ben - megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát - Borisz Szpasszkijt legyőzve elnyerte a sakkvilágbajnoki címet.

1992-ben szembeszegült egy Jugoszláviával kapcsolatos washingtoni tilalmi intézkedéssel, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért sakktáblához ült korábbi nagy riválisa, Szpasszkij ellen, akit megint csak legyőzött. Fischer ezt követően már nem tért vissza az Egyesült Államokba, hanem eltűnt a hatóságok szeme elől, és bújkálva a világ számos országában megfordult, egyebek között Budapesten is élt egy ideig. Utolsó éveit Reykjavíkban töltötte, halála után ott is temették el.