Kivizsgálná Hende, miért sátrakban laknak az Afganisztánban harcoló magyarok

Vágólapra másolva!
Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint ki kell vizsgálni, hogy az afganisztáni Mazar-i-Sarifba érkezett magyar katonákat miért sátrakban és nem páncélozott konténerekben szállásolták el, illetve azt is, hogy a Kabulban dolgozó magyar kiképzők miért nem kaptak idejében páncélozott terepjárókat. A honvédelmi miniszter szerdán érkezett meg Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Egyre romló biztonsági helyzetben dolgoznak a magyar katonák Afganisztánban - mondta pénteken az MTI-nek Hende Csaba honvédelmi miniszter. A tárcavezető szerdán utazott a közép-ázsiai országba, hogy tájékozódjon a katonák helyzetéről.

Hende szerint a katonák a felszerelésükkel alapvetően elégedettek, de két ügyben vizsgálatot kezdeményezett. Ki kell vizsgálni, hogy a nemrégiben Mazar-i-Sarifba érkezett magyar katonákat miért sátrakban és nem páncélozott konténerekben szállásolták el, illetve azt is, hogy a Kabulban dolgozó logisztikai kiképzők miért nem kapták meg idejében a páncélozott terepjárókat, amelyek nélkül kénytelenek voltak harcjárművekkel közlekedni a városban. Mindkét ügyben felmerül a szervezési probléma vagy a személyi felelősség kérdése - tette hozzá.

A miniszter a látogatás során felkeresett minden magyar alakulatot, így például a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonáit, akik Afganisztán északi részén, Puli Humriban szolgálnak, vagy a magyar-amerikai összekötő és tanácsadó csoportot (OMLT) is.

Magyarország 2003 óta vesz részt a NATO afganisztáni missziójában. A honvédségnek jelenleg mintegy 360 katonája vesz részt az ISAF műveleteiben.