Sortűzzel végeztek ki egy férfit Utah államban

Vágólapra másolva!
Sortűzzel végeztek ki egy gyilkosságért elítélt férfit pénteken éjszaka az Egyesült Államokban. Ronnie Lee Gardner 25 évet ült a siralomházban, utolsó vacsorára homárt, marhasültet és vaníliafagyit rendelt.
Vágólapra másolva!

Öt önként jelentkező férfi hajtotta végre a sortűzparancsot Ronnie Lee Gardner kivégzésén pénteken helyi idő szerint nem sokkal éjfél után Utah államban, az Egyesült Államokban. Gardner maga választotta ezt a kivégzési módot a méreginjekció helyett még azelőtt, hogy 2004-ben Utah államban is betiltották.

Amíg lehetett sem sokan éltek ezzel a lehetőséggel: a halálbüntetés visszaállítása, 1976 óta összesen három embert végeztek ki sortűzzel az Egyesült Államokban. Utoljára 14 évvel ezelőtt alkalmazták ezt a módszert, akkor egy 11 éves kislány megerőszakolásáért és megöléséért elítét John Albert Taylorral végzett a kivégzőosztag.

Gardnert is gyilkosságért ítélték el, miután 1985-ben megpróbált elszökni egy bírósági tárgyalásról, és menekülés közben lelőtt egy védőügyvédet, aki belehalt sérülésébe. Már akkor is gyilkosságért állt a bíróság előtt: korábban lelőtt egy bárpincért is. Gardner 25 évet töltött a siralomházban, korábban kegyelemért is folyamodott, azt kérte, változtassák életfogytiglani börtönre az ítéletet. A péntekre kitűzött kivégzés elhalasztását is kérte, de ezt a hét elején a helyi, majd a legfelsőbb bíróság is elutasította arra hivatkozva, hogy nincs olyan új körülmény az ügyében, amelyet korábban ne vizsgált vagy mérlegelt volna a bíróság.

Bár a legfelsőbb bíróság csak órákkal a pénteki kivégzés előtt utasította el a halasztásróló szóló kérést, Gardner már kedden elfogyasztotta utolsó vacsoráját: marhasültet, homárt, almás pitét és vaníliafagyit kért, mellé pedig 7-Up-ot ivott, majd 48 órás böjtbe kezdett. Az ügyvédje szerint a böjtöt "spirituális okból" tartotta Gardner.

Szerdán Gardnert átszállították egy megfigyelő zárkába, ahol alvással, olvasással töltötte utolsó óráit, és a Gyűrűk ura trilógiát nézte - írja a New York Times.

Forrás: EPA/Utah Állami Börtön
Ebben a székben végeztéki ki Gardnert

A kivégzés előtt Gardnert mellkasánál és lábánál fogva egy homokzsákokkal körülvett székhez szíjazták, mellére pedig céltáblát tettek. Az öt fegyver egyikében csak vaktöltény volt, így egyik kivégzője sem lehet biztos abban, hogy ő adta le a halálos lövéseket. A sortűz előtt megkérdezték Gardnert, akar-e valamit mondani az utolsó szó jogán - a tudósításokból nem derül ki, hogy Gardner élt-e ezzel a lehetőséggel.