A lezuhant államfő testvére vesztésre áll a lengyel elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Az ideiglenes államfő, Bronislaw Komorowski nyerte - a szavazatok 41 százalékval - az előre hozott elnökválasztás első fordulóját Lengyelországban. Mivel azonban nem szerezte meg a voksok több mint felét, a második fordulóban dől csak el, ki lesz a repülőgép katasztrófában meghalt Lech Kaczynski utódja. A vasárnapi választáson az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski is indult, de csak a második helyet szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltje végzett az élen a lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában. Az ideiglenes lengyel államfő az előre hozott elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában a szavazatok több mint 41 százalékát szerezte meg, közel hat és fél százalékkal megelőzve Jaroslaw Kaczynski volt kormányfőt - közölte hétfő reggel a lengyel választási bizottság a szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján. Kaczynski az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben indult. A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

Mivel egyikük sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát, ezért július 4-én második fordulót tartanak.

A választáson tíz jelölt indult, de a többi nyolc jelölt eredménye messze elmarad mögöttük a megméretésen. Az előre hozott választáson közel 30 millió szavazásra jogosult polgár adta le a voksát vasárnap.

Javított Kaczynski esélyein a tragédia

Az előző államfőt, Lech Kaczynski szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, a szerencsétlenségben összesen 96 ember vesztette életét. Az államfő mellett a gépen több fontos vezető utazott, köztük a jegybank elnöke, a parlament alelnökei és a vezérkari főnök. Kaczynski halála után a lengyel alkotmány alapján a parlamenti alsóház, a szejm elnökeként Komorowski automatikusan ügyvezető államfő lett.

Lengyelországban októberben tartották volna az elnökválasztást, amelyen a felmérések alapján az elhunyt elnöknek nem volt esélye az újraválasztásra.

Az elhunyt államfő testvére, a 60 éves Jaroslaw Kaczynski a tragédia után pár nappal jelentette, be, hogy saját személyes fájdalma ellenére jelölteti magát a választásra. Testvére tragédiája javított is valamelyest Kaczynski esélyein, megnőtt a rokonszenv a Kaczynski-család iránt. Jaroslaw Kaczynski kampánya során igyekezett kevésbé megosztó személyiségként megjelenni. Mikor 2006-tól miniszterelnök volt, kormánya feszült viszonyban állt mind az Európai Unióval, mind Oroszországgal. A posztról 2007-ben távozott, amikor pártja vesztett a választáson.

Komorowski a kormány embere

Komorowski a liberális kormányzó párt, a Donald Tusk miniszterelnök által vezetett Polgári Platform (PO) jelöltje. Ha ő nyeri az elnökválasztást, akkor elemzők szerint zöld utat adhat Tusk kormányának a lengyel piacot erősítő intézkedésekhez. Támogatásával Tusk kormánya sokkal könnyebben keresztül vihetné a tervezett gazdasági reformjaikat, így a privatizációt további iparágakban és a nyugdíjkorhatár emelését (Lengyelországban a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba).

Komorowski segítheti a kormányt az euró öt éven belüli bevezetésében is, a politikus korábban többször beszélt arról, hogy szerinte 2015-ben vagy 2016-ban csatlakozhatnak az euróövezethez. Személye elemzők szerint a biztosíték arra, hogy megszűnjön a harc az elnök és a kormányzat között, ez jellemezte ugyanis Lech Kaczynski és Donald Tusk viszonyát az utóbbi három évben.

Az 57 éves politikus esélyeit növelte, hogy a legnépszerűbb baloldali politikus, a volt miniszterelnök és külügyminiszter, a korábbi államfőjelölt Wlodzimierz Cimoszewicz is mellette tette le voksát, akárcsak Lech Walesa korábbi államfő.

Forrás: MTI
Jaroslaw Kaczynski szavaz

Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié.

Komorowski az eredmény ismeretében a második fordulóra utalva arra szólította híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski is arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.