Hivatalos a lengyel elnökválasztás első fordulójának eredménye

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is kihirdették a lengyel elnökválasztás első fordulójának végeredményét hétfő este. Az eredmény szinte teljesen azonos a korábbi részeredményekkel, eszerint Bronislaw Komorowski liberális és Jaroslaw Kaczynski konzervatív jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért a második fordulóban.
Vágólapra másolva!

A lengyel központi választási bizottság hétfő este közzétette az elnökválasztás első fordulójának végleges eredményét, amely szerint a liberális Bronislaw Komorowski és a konzervatív Jaroslaw Kaczynski jutott be a választás második fordulójába.

A hivatalos végeredmény és a hétfő délben közzétett részeredmények között csak hajszálnyi különbség mutatkozik. Bronislav Komorowski ideiglenes államfő, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,54 százalékát szerezte meg a vasárnapi elnökválasztáson, míg a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjeként induló Jaroslaw Kaczynski - aki áprilisban repülőszerencsétlenség áldozatául esett ikertestvére, Lech Kaczynski helyett szállt küzdelembe - 36,46 százaléknyi szavazatot kapott.

Komorowski és Kaczynski szállhat versenybe a július 4-én esedékes második fordulóban. A harmadik helyezett, a szociáldemokrata Grzegorz Napieralski 13,68 százalékos eredménnyel végzett mögöttük. A hét másik jelölt támogatottsága három százalék alatt volt.

A központi választási bizottság szerint a részvételi arány 54,94 százalékos volt, s ez jóval magasabb az öt évvel ezelőtti, 49,7 százalékos első fordulós részvételi arányánál. A felmérések szerint a második fordulóban a választók 66,5 százaléka kész Komorowskira adni a szavazatát, míg Kaczynskira 30 százalékuk szavazna. (Kaczynski esélyeiről és kampányáról itt olvashat részletesen).