Hatályon kívül helyezte Obama olajfúrási moratóriumát egy amerikai bíró

Vágólapra másolva!
Feloldotta a Mexikói-öbölben bevezetett olajfúrási moratóriumot egy amerikai bíró, aki szerint Barack Obama amerikai elnök kormánya indokolatlanul tiltotta be a fúrásokat 6 hónapra. A döntés mögött az erős olaj-lobbi állhat, a Fehér Ház bejelentette, hogy fellebbez.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai bíró hatályon kívül helyezte kedden Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát. Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró a moratórium hatályon kívül helyezését azzal indokolta, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett.

Feldman szerint az elnöki tilalom szemlátomást abból a téves feltételezésből született, hogy amennyiben egy olajfúró platformon baleset történt, akkor a többi, mélytengeri fúrást végző vállalat és platform is veszélyt jelent. A Fehér Ház azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog a bírói végzés ellen.

A moratóriumot Obama még áprilisban vezette be, amikor a BP olajfúrótornyának katasztrófája után hatalmas mennyiségű olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe. A BBC szerint a moratóriumot felülbíráló bírói döntés erős üzleti lobbi hatására született meg, több nagy olajtársaság is azzal érvelt ugyanis, hogy a moratórium ellehetetleníti az üzletet az öböl mentén.