Ráhajt a második legfontosabb posztra a szlovákiai magyar párt

Vágólapra másolva!
Próbálják félretenni ellentéteiket a jobboldali-liberális pártok Szlovákiában, nehogy ismét az ugrásra készen álló Robert Fico távozó miniszterelnök ölébe hulljon a kormányalakítás lehetősége - mondta az [origo]-nak Bugár Béla, a Híd nevű szlovák-magyar párt elnöke. A Híd Bugár szerint miniszterelnök-helyettest adna a kormányba, és szívesen foglalkozna a kisebbségi ügyekkel.
Vágólapra másolva!

Optimistán nyilatkozott az [origo]-nak a szlovákiai koalíciós tárgyalásokról Bugár Béla, a Híd nevű szlovák-magyar párt elnöke. A Híd - amely az egyetlen, legalább részben vállaltan magyar párt lesz az új szlovák parlamentben - három másik szlovákiai jobboldali párttal együtt készül kormányra lépni, miután a június 12-i választásokat pártájával megnyerő Robert Fico távozó kormányfőnek a választáson leszerepelt szövetségesei miatt nem sikerült újra kormányt alakítania.

A tárgyalások csütörtökön folytatódnak. A négy ellenzéki párt - a Hídon kívül a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) - jelenleg a miniszteri posztok elosztásáról próbál megegyezni. A négy párt már szerdára virradóra megállapodott a koalíciós kormányzás alapelveiről (melyekről bővebben itt olvashat), majd szerdán megkezdték a tárgyalásokat a minisztériumok elosztásáról, és megkötötték a koalíciós szerződést is.

Bugár szerint a tárgyalásokon az SaS és a KDH között a legnagyobb a feszültség a gazdasági és a közlekedési tárca miatt, de "mindegyik párt nagyon keményen visszalépett a téziseknél". Bugár szerint a pártok próbálják félretenni ellentéteiket, nehogy ismét Fico kapjon lehetőséget a kormányalakításra. Ha akkor képesek voltak erre, most is megegyeznek - mondta Bugár.

A Híd céljairól annyit árult el, hogy szeretnék, ha a miniszterelnök-helyetteshez kerülnének a kisebbségi ügyek, és azt is, ha a posztot a Híd kapná. Az [origo] kérdésére megerősítette azokat a sajtóban megjelent információkat, hogy pártja számíthat a mezőgazdasági és a környezetvédelmi tárcára, de hozzátette, a tárgyalások még nincsenek lezárva.

Még megpróbál bekavarni a harcos Fico

Arra a kérdésre, hogy Robert Fico vajon meg tudja-e még akadályozni a koalíció létrejöttét, Bugár azt mondta, ez csak a négy ellenzéki párton múlik. Az biztos, hogy a távozó kormányfő próbálkozni fog, "de ha a koalíció egységes marad, nem fog tudni beleszólni" - mondta Bugár az [origo]-nak. A 150 tagú parlamentben 79 képviselői hellyel rendelkező alakuló négypárti koalíciónak (az SDKÚ-nak 28, az SaS-nek 22, a KDH-nak 15, a Hídnak 14 képviselője van) alapvető érdeke az együttműködés, mivel ha bármelyikük kiesik, akkor bukik az egész kormány. Ez pedig új esélyt nyújthat az egymagában 62 (nacionalista szövetségesével együtt 71) parlamenti széket birtokló Robert Fico vezette Smernek, hogy visszatérjen a hatalomba.

Öllös László szlovákiai magyar politológus szerint is abban bízik Fico, hogy sikeresen bomlaszthatja a kormánykoalíciót, és még az előtt megbuktathatja, hogy kihúzná négyéves mandátumát. Fico jól szerepelt a választáson, 34,8 százalékkal a legtöbb szavazatot az ő pártja kapta, de szövetségesei közül a nacionalista SNS alig lépte át az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt, Vladimir Meciar pártja, a HZDS pedig nem jutott be az új törvényhozásba. Öllös szerint ennek az az oka, hogy a Smer sok szavazót szívott el szövetségeseitől, miközben a Smertől sokan átpártoltak a Szabadság és Szolidaritáshoz.

Öllös szerint súlyos taktikai hiba volt Fico részéről, hogy a szövetségeseitől is igyekezett szavazókat elhódítani. Helyzetbe hozhatta volna őket, de a természete nem ilyen, alapvetően támadó jellegű politikát folytat - mondta az [origo]-nak a politológus. A Smer koalíciós partnereit nem állandó, hanem pillanatnyi szövetségesnek tekinti csupán Öllös szerint.

Fejre állt a kampány

A Smer bukásában valószínűleg az árvíz is közrejátszott. A kelet-szlovákiai áradások miatt egyrészt fejre állt a kampány: a hírnek szánt üzenetek a híradókba csak a 3-4. helyen fértek be. Ezenkívül Kelet-Szlovákiában, ahol az árvíz pusztított, alacsony maradt a részvételi kedv, pedig ezek a területek hagyományosan Fico koalícióját támogatják.

Öllös szerint Ficóéknak ártottak a kampányt tarkító botrányok is. Ráadásul a kampány hajrájában többet foglalkoztak a választók riogatásával, a magyarokkal és a konfliktusok gerjesztésével, mint a konstruktív programkampánnyal. Öllös szerint a Smer sem ígért új irányokat. Arra a kérdésre, hogy Fico személyes megítélése hogyan változhat, Öllös azt mondta, nem látszik, hogy irányt váltana, nem változtat értékrendjén, és módszerein, és az sem látszik, hogy modern szociáldemokrata pártot akarna faragni a jelenlegi nacionalista irányultságú Smerből.