Martonyi megkérdőjelezte az afganisztáni győzelem lehetőségét

Vágólapra másolva!
Kétségbe vonta az afganisztáni háború megnyerhetőségét egy amerikai televízióban Martonyi János külügyminiszter. Martonyi közölte, az afganisztáni szerepvállalással a szövetségesek alapvető értékeiket védik, de hosszú távon nem katonai, hanem politikai megoldással kell rendezni a helyzetet az országban.
Vágólapra másolva!

Nagyon kétséges, hogy az afganisztáni háborút katonailag meg lehet nyerni - - nyilatkozta csütörtökön Martonyi János külügyminiszter, aki a C-SPAN amerikai kábeltelevíziós hálózatnak adott interjút Washingtonban. Martonyi hozzátette: teljesen nyilvánvaló, hogy a szövetségesek nem veszíthetnek Afganisztánban, ezért egy köztes politikai megoldásra van szükség.

Martonyi János azt mondta: a magyar közvélemény "nem nagyon helyezkedik szembe" Magyarország afganisztáni részvételével, bár nem is szereti azt kimondottan. A miniszter szerint azért nincsenek nagy ellenérzések a háborúval szemben, mert eddig nem volt túl sok magyar áldozat. Több áldozat esetén ez megváltozhat - tett hozzá.

Martonyi az interjúban elmondta, hogy Magyarország jelenleg nagyjából 400 emberrel van jelen Afganisztánban, és kötelezte magát, hogy év végére körülbelül 500-ra növeli a létszámot. Szerinte az afganisztáni részvétel nemcsak szövetségesi kötelezettség, hanem "alapvető értékeink védelmének feladata".

Martonyi János amerikai kollégája, Hillary Clinton meghívására utazott Washingtonban. A politikus csütörtökön kongresszusi képviselőkkel és egy szenátorral folytat megbeszéléseket, majd találkozik Hillary Clintonnal.