Augusztusban kezdhetik csak meg a szivárgó olajkút eltömését a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Legkorábban augusztusban érheti el a Mexikói-öbölben felrobbant olajkút szivárgó csövét az a mentesítő fúrás, amelyen keresztül végleg eltömíthetik a tengerbe ömlő olaj útját - közölte a BP. A társaság részvényei tovább zuhantak, amikor bejelentette, hogy már több mint 2 milliárd dollárt költött a kárelhárításra. Közben Floridát újabb olajfolt érte el.
Vágólapra másolva!

Augusztus közepén éri el a szivárgó olajkút csövét az a mentesítő fúrás, amely lehetővé teszi majd a kút végleges eltömítését a Mexikói-öbölben - közölte pénteken a környezeti katasztrófáért felelőssé tett BP brit vállalat. A társaság szerint a héten végzett vizsgálatok megerősítették, hogy jó irányban halad a fúrás.

A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból - az egyiket május 2-án, a másikat május 16-án - azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Előbbi fúrással már 4960 méteres mélységet értek el, a másodikkal 3200 méterig hatoltak le. Szakértők azonban arra figyelmeztettek: az esetleges hurrikánok lassíthatják a munkát.

A BP közölte, hogy a katasztrófaelhárítás eddig már 2,35 milliárd dollárjába került; a hírre erősen romlott a londoni tőzsdén a cég részvényeinek árfolyama. A CBS televízió jelentése szerint közben újabb szennyeződésfoltok érték el Florida partjait. A hatóságok lezártak egy 400 méteres szakaszt a Pensacola Beach gyönyörű, fehér homokos szakaszánál, ahol sűrű olaj jelent meg. Hatalmas olajfolt úszott be Louisiana államban a Mississippi-szorosba is.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a Deepwater Horizon olajfúró kút. A kormány által vázolt legrosszabb forgatókönyv szerint a kútra helyezett olajfogó kupolával a szivárgó olajnak legfeljebb a felét lehet a felszínre vezetni. A mélyben készült videofelvételek szerint az olaj és a földgáz az utóbbi napokban továbbra is jelentős mennyiségben szökött a tengerbe.

Joe Biden alelnök kedden az öböl térségébe utazik a helyzet felmérésére, és meglátogatja New Orleansben a kárelhárítási irányító központot is.