Szeptemberben leválthatják Kim Dzsong Ilt

Vágólapra másolva!
Tisztújító kongresszust tart szeptemberben Észak-Koreában a Koreai Munkáspárt. Hivatalos források egyelőre nem közölték, milyen tisztségeket újítanak meg, de szakértők szerint a szokatlan kongresszuson bejelenthetik, hogy a betegeskedő Kim Dzsong-Il átadja a hatalmat legkisebb fiának.
Vágólapra másolva!

Kongresszust tart szeptemberben és új vezetőket választ a Koreai Munkáspárt - jelentette be szombaton a KCNA, Észak-Korea hivatalos hírügynöksége. A közlemény szerint a legmagasabb vezető tisztségek megújítására azért van szükség, hogy alkalmazkodjanak a párt új követelményeihez, és még tovább tudják erősíteni szerepét - írja a BBC.

Szakértők szerint az elzárt országban szokatlan tisztújító kongresszus annak jele lehet, hogy hatalomátadásra készülnek, a feltételezések szerint évek óta betegeskedő Kim Dzsong Il átadhatja az ország vezetését legkisebb fiának, Kim Dzsong Unnak - írja a BBC.

A "kedves vezető", Kim Dzsong Il 1994-ben vette át a hatalmat apjától. Utódlásáról évek óta találgatások folynak, a kérdés eldöntése különösen azután vált sürgetővé, hogy Kim Dzsong Il amerikai és dél-koreai titkos szolgálati értesülések szerint 2008 augusztusában agyvérzést kapott. Bár úgy tűnik, a betegségből felépült, és továbbra is az ő kezében összpontosul a hatalom Phenjanban, már eldöntötte, ki lesz az utódja. Tavaly legidősebb fia egy japán tévének is megerősítette, hogy apja harmadik, legfiatalabb fiát, Kim Dzsong Unt jelölte ki az ország következő vezetőjének.

Az észak-koreai titkosszolgálat igazgatója a héten már nyilatkozott arról, hogy a 27 éves Kim Dzsong Un már most is vezető szerepet kap a döntésekben, és gyakran kíséri el apját ellenőrző körútjaira - írja a BBC. A tisztújító kongresszust egy nappal a két Korea közötti hároméves háború hatvanadik évfordulója után jelentették be. A két ország között újra egyre feszültebb a viszony egy dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése miatt.