Kereskedelmi szerződéssel kötötte magához Tajvant Kína

Vágólapra másolva!
Vámmentességi szerződést írt alá több száz termékre Kína és Tajvan, ami történelmi előrelépésnek számít a két ország évtizedek óta feszült viszonyában. A kereskedelmi szerződés anyagilag Tajvannak éri meg jobban, Kína viszont politikai és gazdasági befolyást szerezhet a szigetország felett, amelyet régóta próbál ismét magához láncolni.
Vágólapra másolva!

Történelminek nevezett kereskedelmi egyezményt írt alá kedden Kína és Tajvan arról, hogy a jövőben több száz terméktípust árulhatnak egymásnál vámmentesen. A 60 évvel ezelőtti polgárháborúban különvált országok között ez a megállapodás jelenti az utóbbi évtizedek legnagyobb diplomáciai előrelépését - írja a BBC.

A megállapodás gazdaságilag Taivannak hozhat nagyobb hasznot, Kína viszont politikailag profitálhat belőle: a BBC elemzői szerint ugyanis Kína régóta hirdetett újraegyesítési törekvéseiben fontos lépcső a gazdasági függőség megerősítése. A két ország eddig is 110 milliárd dollár (mintegy 25ezer milliárd forint) értékben kereskedett egymással, de a kapcsolatokat most tovább építheti, hogy a tajvani cégek a szerződésnek köszönhetően hozzáférnek majd a kínai bankszektor és a kínai biztosítók szolgáltatásaihoz is.

A gazdasági adatok szerint Taivan Kínába irányuló exportja messze meghaladja a kínai áruk beáramlását, előbbi 80 milliárd dollárt, utóbbi 30 milliárdot tesz ki. A mostani vámkedvezményekkel a tajvani cégek évente 14 milliárd dollárt takaríthatnak meg, a kínaiak viszont kevesebb mint 3 milliárdot. A kínai diplomaták a szerződés aláírásakor mégis azt hangoztatták, hogy az mindkét nép hasznára válik majd, Ven Csia-pao (Wen Jiabao ) kínai miniszterelnök pedig korábban azt mondta: "le tudunk mondani a profitunkról, hiszen a tajvaniak a testvéreink".

A BBC tajpeji tudósítója szerint az Tajvanon sokan aggódnak azért, mert az ország szerintük gazdaságilag túl erős függésbe kerül, és ezáltal politikailag is sebezhetővé válik. A szigetországban néhány tüntetést is tartottak a szerződés aláírása ellen, mert sokan attól tartanak, hogy az egyezmény miatt Tajvant is elárasztják az olcsó kínai áruk. A tajvaniak többsége ennek ellenére támogatta a gazdasági együttműködéstől szóló szerződést - írja a BBC.