Alattvalóival takarózik a hatáskörét túllépő Károly herceg

2010.06.30. 10:26

Károly herceg szerint ő csak az egyszerű emberek érdekeit képviselte, amikor hatáskörét túllépve átrajzoltatott egy többmilliárd fontos ingatlan-beruházást London belvárosában. A herceg nyilatkozata már csak azért is meglepő, mert ő is busás hasznot húz olyan építkezésekből, amelyek miatt hiába tiltakoznak nála a helyiek.

"A walesi herceg joga és kötelessége, hogy hangot adjon az egyszerű emberek véleményének, amelyek nélküle nem kaphatnának nyilvánosságot" - ezzel magyarázta kedden Michael Peat, Károly herceg titkára, hogy a közismerten konzervatív ízlésű, a modern épületek ellen sokszor tiltakozó Károly személyesen lépett közbe, hogy megakadályozzon egy London központjába tervezett modern épületegyüttes megépítését (az ügyről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

Károly titkára azt állítja, a herceg csak akkor avatkozott bele az ügybe, amikor a környékbeli lakók megkérték, hogy képviselje érdekeiket. A bíróság elé került levelek és tanúvallomások szerint Károly a katariakkal folytatott beszégletések során soha nem hivatkozott a környékbeliekre, mindig csak saját érzéseinek és nemtetszésének adott hangot. A Guardian brit napilap szerint azért is furcsa Károly érve, mert évente 17 millió font (6 milliárd forint) magánjövedelme van, és 16 kertészt foglalkoztat. A lap szerint neki is vannak olyan beruházásai Cornwall hercegségben, amelyek miatt hiába tiltakoznak nála a helyiek.

"Zavarba ejtő hallani, hogy Károly az egyszerű emberek oldalán áll a beruházókkal szemben, mert a helyiek és az egyházközösség már több tucat levelet küldtek neki az elmúlt években" - mondta a Guardiannak Jane Giddins, a Newton St Loe-i egyházmegye szóvivője. A Newton St Loe melletti terülteken a tulajdonos hercegség kétezer új otthon felépítését tervezi. A szóvivő szerint Károly válaszra sem méltatta őket, és az emberek nagyon csalódottak, amiért a herceg nem hallgatja meg a panaszaikat. Károly tavalyi rekorjövedelmét is a cornwalli, összesen 664 millió fontos beruházásnak köszönheti.

A köztársasági államformát támogató, és a királyságot kritizálók is felháborodtak azon, hogy Károly kötelességének nevezte a közbenjárását. Szerint Károly átlépte az alkotmányos kereteket, amikor nyomást gyakorolt a katari emírre és miniszterelnökre.

"Az a szerep, amit magára vállalt ebben az ügyben, ellentétes azzal az alkotmányos elvvel, hogy a királyi ház nem avatkozik bele politikai ügyekbe és az olyan demokratikus folyamatokba, mint amilyen egy terv engedélyezése" - mondta a Guardiannak a vezetőjük, Graham Smith. "Úgy látszik, Károly csak akkor képviseli az egyszerű embereket, amikor a kérésük egybeesik a saját nézeteivel. Az egyszerű emberek érdekét csak az képviselheti őszintén, aki saját politikai meggyőződésétől függetlenül is képes erre" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK