Eltűnt az amerikai kémügy egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Nyoma veszett az Egyesült Államokban kirobbant kémügy miatt kedden Cipruson őrizetbe vett férfinek. Az állítólagos orosz kémek pénzügyi segítésével gyanúsított férfit óvadék ellenében engedték szabadon a ciprusi hatóságok, és szerdán nem jelent meg a megadott időre.
Vágólapra másolva!

A ciprusi rendőrség kedden vette őrizetbe az Egyesült Államokban kirobbant kémügy egyetlen még szabadlábon lévő gyanúsítottját, szerdára azonban nyoma veszett. A Christopher Metsos nevű kanadai állampolgárságú férfit őrizetbe vétele után 26,5 ezer euró óvadék ellenében kiengedték, és ő a megadott szerdai időpontig nem jelentkezett a hatóságoknál.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy 11 embert azzal gyanúsítanak, kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban. Közülük tízet már a hétvégén őrizetbe vettek, Metsos volt az egyetlen, aki szabadlábon maradt (keddi elfogásáról és az előzményekről részletek itt).

Az ötvenes éveiben járó férfit azzal gyanúsítják, hogy ő volt a csoport pénzügyi háttérembere. Kedden akkor fogták el, amikor épp egy Budapestre tartó gépre akart felszállni. Az nem derült ki a beszámolókból, hogy miért épp a magyar fővárosba akart utazni.

A bírósági papírok szerint az állítólagos kémek feladata az volt, hogy döntéshozó körökben építsenek ki kapcsolatokat. Az nem világos, hogy az állítólagos kémek hozzájutottak-e titkos vagy más módon értékes információhoz.

A gyanú ugyanakkor nem is kifejezetten kémkedésről, hanem pénzmosásról és illegális ügynöki tevékenységről szól. Az Egyesült Államok törvényei szerint külföldi kormány számára csak úgy lehet legálisan ügynöki tevékenységet végezni, ha arról értesítik az igazságügyi minisztert.