Peru kitoloncolja az esőerdőért küzdő Tarzan-agitátort

Vágólapra másolva!
Kiutasított egy brit természetvédő-misszionáriust Peru, mert a "Tarzan-agitátor" gúnynevet kapott férfi rá tudott venni több amazonasi törzset, hogy küzdjön a bányászcégek, olaj- és földgázkitermelő vállalatok ellen az esőerdő védelmében. A misszionárius a Guardiannek azt mondta, hét napot kapott, hogy elhagyja az országot, miután a hatóságok és a média felforgatónak, és terroristának bélyegezték.
Vágólapra másolva!

A perui hatóságok elrendelték egy brit misszionárius, Paul McAuley kiutasítását az országból. A férfit Peruban leginkább csak gúnynevén, "Tarzan-agitátorként" emlegetik, mert a lelkész sikerrel vette rá az Amazonasi törzsek egy részét, hogy küzdjenek az esőerdőkért.

A misszionárius egy civil szervezetet működtet a dzsungelben fekvő kisvárosban, Iquitosban, és az őslakosság jogaiért küzd. A kormány hét napot adott neki arra, hogy örökre elhagyja Perut - a kiutasítást a brit Guardian szerint azzal indokolták, hogy McAuley politikai tevékenységet is folytatott, részt vett például tiltakozó megmozdulásokon, amelyek a perui állam ellen irányultak.

A kiutasítás nyomán hirtelen érhet véget a törzsekben élő indiánok által körülrajongott, de a hatóságok által gyűlölt misszionárius több éves perui kampánya. Az állam részéről őt ért kritikákat a kormánypárti sajtó azzal toldotta meg, hogy McAuleyt "Tarzannak", "fehér terroristának és "lázító gringó papnak" nevezte el.

Forrás: Alexander Lees/Science/AAAS

McAuley a Guardiannek nyilatkozva azt mondta, megpróbál küzdeni a kiutasításáról szóló döntés ellen, de egyelőre nem tudta, van-e egyáltalán lehetősége fellebbezésre. Hozzátette, hogy egy amazonasi törzs tagjai máris felajánlották neki, hogy elbújtatják, egy indián asszony pedig megígérte, hogy hozzámegy feleségül azért, hogy kaphasson vízumot. "Ez a támogatás nagyon becses dolog nekem, de a törvényes utat fogom választani. Nem maradok itt, ha nem engedik" - fogalmazott. A kiutasításáról szóló hír szerinte nagyon felkavarta az indulatokat támogatói között, sokan tüntetésekkel fenyegetőztek.

A 62 éves misszionárius a katolikus De La Salle tanító rend tagja, és a perui esőerdők háromnegyedének felparcellázására irányuló kormányzati tervek egyik legelszántabb ellenzője. A kormány beengedné a területre a földgázt és olajat kitermelő vállalatokat - írja a Guardian.

Brazília után Peruban van a legnagyobb kiterjedésű, mintegy 70 millió hektárnyi esőerdővel borított terület. A Survival International jogvédő szervezet munkatársa, David Hill azt mondta a lapnak, hogy a perui kormánynak a jelek szerint eltökélt szándéka, hogy felszabdalja Amazóniát, és olajexportőr állammá váljon. "Már korábban kampányt indítottak a törzsi vezetők ellen, most pedig a támogatóikat veszik célba" - mondta.

A Portsmouth-i születésű férfi azért utazott Amazóniába, hogy segítsen az őslakos aktivisták küzdelmében. A dzsungelben fekvő, északi városban, Iquitos in Loretóban rendezkedett be, és megalapította a törzseket segítő szervezetét Red Ambiental Loretana néven.