Elismerte vereségét a lezuhant lengyel elnök testvére

Vágólapra másolva!
Bár hivatalos eredmények csak hétfő reggel várhatók, Jaroslaw Kaczynski, a repülőszerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski volt államfő ikertestvére már az exit-poll felmérések alapján elismerte vereségét az elnökválasztás második fordulójában. Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje a felmérések szerint rendkívül szoros versenyben nyert.
Vágólapra másolva!

Az exit-poll felmérések szerint Bronislaw Komorowski, a kormányzó jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) jelöltje nyerte a lengyelországi rendkívüli elnökválasztást Jaroslaw Kaczynskivel, a repülőszerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski néhai államfő ikertestvérével, a konzervatív-jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjével szemben. A részvételi arány 52,4 százalékos volt.

A szavazóhelyiségek vasárnap este nyolc órakor zártak be, hivatalos eredmények hétfő reggel várhatók. Az állami televízió nem hivatalos exit-poll felmérése szerint Komorowski a voksok 53,1 százalékát szerezte meg. Egy másik felmérés még szorosabb eredményt mért: 51,1 százalékkal hozta ki nyertesnek Komorowskit. A két héttel ezelőtti első fordulót Komorowski nyerte a szavazatok 41,5 százalékát megszerezve, Kaczynski öt százalékkal maradt le.

"Lengyel demokráciánk győzött" - mondta az őt ünneplőknek Komorowski, nem sokkal az után, hogy közzétették a felmérések eredményét. Hozzátette azonban, hogy a pezsgőbontással még hétfő reggelig várni fog, mert nagyon szoros az eredmény. Kaczynski majdnem egy fél órán át váratta a híveit és az újságírókat, végül fél kilenc körül állt a nyilvánosság elé, és azt mondta: "Egy jó szokás szerint azzal kell kezdenem, hogy gratulálok a győztesnek."

A Lech Kaczynskit és kíséretét szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, leszállás közben. A delegáció a katyni mészárlás 70. évfordulóján rendezett megemlékezésre utazott a nyugat-oroszországi városba, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben kivégzett több ezer lengyel emléke előt. A katasztrófában összesen 95 ember vesztette életét. Az államfő és felelesége mellett a gépen több fontos vezető utazott, köztük a jegybank elnöke, a parlament alelnökei és a vezérkari főnök.

A kormány embere

Komorowski a liberális kormányzó párt, a Donald Tusk miniszterelnök által vezetett Polgári Platform (PO) jelöltje. Ha ő nyeri az elnökválasztást, akkor elemzők szerint zöld utat adhat Tusk kormányának a lengyel piacot erősítő intézkedésekhez. Támogatásával Tusk kormánya sokkal könnyebben keresztül vihetné a tervezett gazdasági reformjaikat, így a privatizációt további iparágakban és a nyugdíjkorhatár emelését (Lengyelországban a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba).

Komorowski segítheti a kormányt az euró öt éven belüli bevezetésében is, a politikus korábban többször beszélt arról, hogy szerinte 2015-ben vagy 2016-ban csatlakozhatnak az euróövezethez. Személye elemzők szerint a biztosíték arra, hogy megszűnjön a harc az elnök és a kormányzat között, ez jellemezte ugyanis Lech Kaczynski és Donald Tusk viszonyát az utóbbi három évben.

Az 57 éves politikus esélyeit növelte, hogy a legnépszerűbb baloldali politikus, a volt miniszterelnök és külügyminiszter, a korábbi államfőjelölt Wlodzimierz Cimoszewicz is mellette tette le voksát, akárcsak Lech Walesa korábbi államfő. A BBC varsói tudósítója szerint politikai stabilitást hozhat Lengyelországnak, hogy ugyanaz a politikai erő adja az állam- és kormányfőt is.