Négy halott egy iraki öngyilkos merényletben

2010.07.04. 13:55

Legkevesebb négyen életüket vesztették és 23-an megsebesültek vasárnap délelőtt az iraki Ramádiban abban az öngyilkos merényletben, amit egy nő hajtott végre. Egy másik robbantásban iraki rendőrök sebesültek meg.

A Bagdadtól száz kilométerrel nyugatra fekvő városban, Ramádiban történt merényletet egy nő hajtotta végre a helyi tartomány kormányzósági hivatalában. Az előcsarnokban sokan várakoztak a kormányzóra, aki a terrorcselekmény idején házon kívül volt.


Az áldozatok számáról szóló hírek ellentmondásosak. A bagdadi belügyminisztérium úgy tudja, négyen haltak meg, de ezt a helyi források még nem erősítették meg. A kormányzósági szóvivő két halottról és nyolc sebesültről tudott, és ugyanennyit közöltek a ramádi kórházban is.


Egy észak-iraki településen a rendőrök rálőttek egy láthatóan öngyilkos robbantásra készülő emberre a helyi önkormányzat épületénél. A merénylőnek még sikerült működésbe hoznia a testére erősített robbanóövet, megsebesítve több rendőrt.


Bár az iraki kormány illetékesei az utóbbi időben az erőszak csökkenéséről beszélnek, a számok mást mutatnak: egy iraki emberjogi szervezet szombaton közzétett adatai szerint az idei év első hat hónapjában 2405-en estek áldozatul a robbantásoknak és lövöldözéseknek, míg a múlt év hasonló időszakában 2326-an. Főként az utóbbi hónapokban, a parlamenti választásokat követő politikai feszültség miatt fokozódott az erőszak.


A vasárnapi merényletek idején az Irakban tartózkodó Joe Biden amerikai alelnök épp amerikai katonákat látogatott meg a főváros környéki Camp Victory bázison az amerikai függetlenség napja alkalmából. Biden a tervek szerint külön-külön találkozik az iraki miniszterelnöki posztért versengő Núri al-Máliki jelenlegi és Ijád Allávi korábbi kormányfővel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK