Szexmentes hónapot ajánlanak kutatók az AIDS lassítására

Vágólapra másolva!
Egy önmegtartóztató hónap beiktatásával majdnem felére lehetne csökkenteni az új HIV-fertőzések számát - állítják londoni kutatók, akik szerint különösen az erősen fertőzött afrikai országok számára jelentene nagy segítséget a szexmentes hónap. Arra hivatkoznak, hogy a muszlim országokban, ahol megtartják a ramadám havi böjtöt, jóval kisebb a HIV-fertőzöttek aránya.
Vágólapra másolva!

Egyhónapos szexuális önmegtartóztatást javasol az AIDS-járvány megfékezése érdekében az afrikai országok vezetőinek két kutató, Alan Whiteside és Justin Parkhurst. A brit Guardian című lapnak nyilatkozó epidemiológusok szerint a szexmentes hónap segítségével akár 45 százalékkal is lehetne csökkenteni az új HIV-fertőzések számát olyan afrikai országokban, mint például Zimbabwe, Szváziföld és Dél-Afrika. Whiteside és Parkhurst kutatásaik során az AIDS és a vallási szokások összefüggéseit vizsgálták.

A muszlimok például tartózkodnak a szexuális érintkezéstől a ramadán böjti hónap alatt, a zimbabwei Marange Apostoli szekta pedig húsvéti ünnepek idején tiltja a szexet. Az ENSZ adatai szerint a muszlim többségű országokban, például Pakisztánban, Bangladesben vagy Indonéziában alacsony, 0,2 százalékos a HIV-fertőzöttek aránya. A keresztény többségű Dél-Afrikában viszont 18,1 százalék (5,7 millió ember), Szváziföldön pedig 26,1 százalék a vírussal fertőzött emberek aránya.

A muszlim országok alacsony fertőzöttségét korábban a kutatók a körülmetélés szokásának tulajdonították. Whiteside szerint azonban a muszlim férfiakat emellett a ramadán során gyakorolt önmegtartóztatás, illetve az alkoholfogyasztás, a homoszexualitás és a házasságtörés tilalma is védi a fertőzéstől. Whiteside szerint az egyhónapos önmegtartóztatás egy egyszeri, rövidtávú kiigazítást hozhat az erősen fertőzött országokban, ráadásul a kezdeményezés költséghatékony, könnyen ellenőrizhető és nem bélyegzi meg az embereket. Hatásos lehet akkor is, ha a résztvevők csak azt fogadják meg, hogy egy hónapig óvszert használnak minden aktusnál.

Szváziföldön máris kedvező fogadtatásra talált az ötlet. Derek von Wissell, a nemzeti AIDS-tanács igazgatója szerint az önmegtartóztató hónap megtörhetné a betegség terjedésének ciklusát. A legjobb időpont szerinte a dél-afrikai tavasz, október vagy november hónap lenne. Ugyanakkor elutasította azt az ötlete, hogy az önmegtartóztatást az egyház által is megkövetelt morális kötelességként fogják fel.