Júliusban Budapestre jön az új szlovák kormányfő

Vágólapra másolva!
Még júliusban Budapestre látogat Iveta Radicová, a jövőbeni szlovák miniszterelnök. A tanácskozáson Szlovákia egy évre átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét.
Vágólapra másolva!

Iveta Radicová, a jövőbeni szlovák miniszterelnök még júliusban felkeresi Budapestet - ezt maga a kijelölt szlovák kormányfő jelentette be a koalíciós szerződés keddi aláírása után Pozsonyban. Július 19-én Pozsonyba érkezik Petr Necas, az új cseh miniszterelnök; másnap, július 20-án pedig együtt megyünk Budapestre a visegrádi négyek kormányfői csúcstalálkozójára - közölte egy kérdésre válaszolva Radicová. Hozzátette: a budapesti tanácskozáson Szlovákia egy évre hivatalosan átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotta négypárti koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben. A koalíciós szerződést kedden írták alá.

Az új kormány megalakulásáról Radicová elmondta: az új parlament csütörtöki megalakulása után a Robert Fico vezette eddigi kormány benyújtja lemondását, s ő az államfőtől kormányalakítási megbízatást kap. Miután a koalíciós szerződést már aláírták és a kormányzati tisztségeket is elosztották, a kormány névsorát jóváhagyásra haladéktalanul átadja Ivan Gasparovicnak. Szerinte csak néhány nap kérdése, hogy felálljon az új szlovák kormány.