Üzleti titkairól faggatja a BP-t az amerikai kormány

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány arra kérte a Mexikói-öbölbeli olajszennyeződésért felelős BP olajcéget, hogy számoljon be vagyonáról és közölje vele előre néhány stratégiai tervét - írja a BBC. Washington a jelek szerint nem bízik az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájáért felelős cégben.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Állomok kormánya egy június 23-án írott levelében arra kérte a BP olajcéget, hogy számoljon be több ügyletéről is - írja a BBC. Washingtont elsősorban a cég nagyobb vagyontárgyainak eladása, illetve a más cégekkel tervezett egyesülései érdeklik.

A BBC szerint szokatlan kérés oka, hogy az USA rajta akarja tartani a szemét a Mexikói-öbölben kialakult olajszennyeződésért felelős cégen. Az amerikai kormány korábban többször bírálta a cég által szervezett mentési munkákat is. Amerikai törvényhozási tagok például azzal vádolják Tony Haywardot, a BP vezérigazgatóját, hogy a katasztrófához hozzájárulhattak a cég állítólagos költségcsökkentő intézkedései is.

A BP-nek a közeljövőben várhatóan hatalmas összegű kártérítéseket kell fizetnie a tengerbe ömlött olaj miatt. A katasztrófának a költségei eddig a BP szerint 3,2 milliárd dollárra rúgtak. A brit központú multinacionális cégnek már így is sokba került a katasztrófa, a részvényeik értéke például a fúrótorony áprilisi felrobbanása óta megfeleződött, ezért a BP jelenleg új befektetőket keres, akik kisegíthetik a szorult helyzetből. Egyes információk szerint a kínai PetroChina és a világ egyik legnagyobb vállalatának számító amerikai Exxon Mobile is érdeklődik iránta.

Az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája áprilisban kezdődött, amikor felrobbant a BP egyik olajfúrótornya a Mexikói-öbölben. A mélytengeri kútból azóta is folyamatosan ömlik az olaj a tengerbe. A katasztrófa rontott Barack Obama amerikai elnök megítélésén is, sokan úgy vélik ugyanis, hogy az elnök nem kezelte megfelelően a helyzetet. Ezzel kapcsolatos cikkünket itt találja.