Vizsgálják a Sarkozynek adott "törvénytelen adományt"

Vágólapra másolva!
Nyomozás kezdődött Franciaországban azoknak az állításoknak a nyomán, amelyek szerint Nicolas Sarkozy francia elnök törvénytelen adományhoz jutott 2007-es kampányában. Az ügy összefüggésben van a leggazdagabb francia nő vagyona körül zajló büntetőperrel.
Vágólapra másolva!

A francia ügyészség szerdán közölte, hogy nyomozást indított azoknak az állításoknak a nyomán, amelyek szerint Nicolas Sarkozy francia elnök illegális adományt kapott a 2007-es elnökválasztáson - írja a BBC.

A hatóság az után tette a bejelentést, hogy a Franciaország leggazdagabb asszonyaként számon tartott Liliane Bettencourt korábbi könyvelője, Claire Thibout sajtóhírek szerint azt mondta a rendőrségnek, hogy részt vett 150 ezer euró eljuttatásában Sarkozy kampányához. Franciaországban a pártoknak legfeljebb 7500 eurós támogatást lehet adni.

Nicolas Sarkozy tagadja a vádakat, szerinte csak arról van szó, hogy politikai ellenfelei be akarják feketíteni. A kampány idején Sarkozy mellett pénztárnoki feladatokat ellátó, jelenleg a kormányban munkaügyi miniszteri posztot betöltő Eric Woerth szintén tagadja az állításokat és pert indított rágalmazás miatt.

A BBC szerint Sarkozy egyre nagyobb nyomás alatt van az ügy miatt, amely összefüggésben van Bettencourt 17 milliárd eurós vagyona körül forgó perrel. A tárgyalás múlt héten kezdődött, de elnapolták. A L'Oreal kozmetikai óriáscég alapítójának lányát azzal vádolják, hogy elrejtette vagyonának egy részét az adóhatóságok elől egy svájci bankszámlán.