Pénzmosásért hét év börtönre ítélték a volt panamai diktátort Párizsban

Vágólapra másolva!
Különösen szigorúnak tartja Miguel Noriega ügyvédje azt a szerdai ítéletet, amellyel hét év börtönbüntetést mért egy párizsi bíróság a volt panamai diktárorra. Noriegat pénzmosásért ítélték el, és 2,3 millió eurónyi bankbetétjét is lefoglalták.
Vágólapra másolva!

Hétévnyi börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság szerdán Panama egykori diktátorát, Manuel Noriegát kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása miatt. A bíróság elrendelte a 76 éves egykori tábornok franciaországi bankszámláin található 2,3 millió eurónyi (652 millió forint) pénz lefoglalását is.

Az ügyészség előzőleg tíz év börtönt indítványozott, Noriega ügyvédje ugyanakkor felmentést kért a védencének, arra hivatkozva, hogy a férfi koncepciós per áldozata lett. Az ügyvéd az ítélethirdetés után úgy nyilatkozott, hogy "különösen szigorú" ítélet született védence ügyében.

Az egykori katonai diktátort azzal vádolták, hogy francia bankokon keresztül 2,3 millió eurónak megfelelő összeget mosott tisztára a nyolcvanas években. A pénz egy hírhedt kolumbiai drogkartelltől, a Medellintől származott. Ugyanezen vádak alapján 1999-ben már tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélte távollétében egy francia bíróság Noriegát. A helyi törvények szerint azonban újra kell tárgyalni az ügyet, ha az elítélt később mégis bíróság elé állítható, ezért miután az Egyesült Államok áprilisban kiadta Franciaországnak az egykori diktátort, újraindult a per.

Manuel Noriega 1984 és 1989 között katonai diktátorként vezette Panamát, bár soha nem nevezte ki magát elnöknek. Hatalmát az Egyesült Államok 1989 decemberében indított katonai akciója döntötte meg. 1992 szeptemberében egy floridai bíróság negyvenévnyi börtönbüntetésre ítélte drogkereskedelem és zsarolás vádjával, majd büntetését 30 évre enyhítették. A büntetés kihirdetése után néhány héttel egy amerikai szövetségi bíró hadifogolynak minősítette.

Noriegát időközben hazájában is szabadságvesztésre elítélték: 60 évet kapott sikkasztás, korrupció és két ellenzéki politikus meggyilkolásáért. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága Franciaország kérésére idén januárban döntött a volt diktátor kiadásáról.