Vádat emeltek a kémkedési ügy gyanúsítottjai ellen New Yorkban

Vágólapra másolva!
Nem kémkedéssel, hanem összeesküvéssel vádolják a kémügy 11 gyanúsítottját az Egyesült Államokban. A New York Times szerint az amerikai kormány gyorsan le szeretné zárni az ügyet.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is vádat emelt szerdán a New York-i ügyészség a múlt héten kirobbant kémbotrány 11 gyanúsítottja ellen: ez a bírósági eljárás első lépcsőfoka. Az ügyészség mind a tizenegy ember ellen "titkos ügynökként Oroszország javára történő összeesküvésben való részvétel" miatt emelt vádat, kilencet közülük pénzmosással is vádolnak. Tíz feltételezett titkos ügynököt június végén vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, a tizenegyedik szökésben van. Bár az esetet kémügyként, kémbotrányként emlegetik, a gyanúsítottak egyikét sem vádolják kémkedéssel, amiért életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható.

Az amerikai kormány a The New York Times értesülése szerint gyorsan le szeretné zárni az ügyet; Washington ki akarja toloncolni a gyanú szerint Moszkvának dolgozó személyeket vagy olyan egyezségre törekszik, amely alapján az illetők Oroszországba távozhatnának.

A lap szerdai cikkében arról írt: az amerikai kormány egyeztetéseket kezdett az Egyesült Államokban letartóztatott 10 személy ügyvédeivel egy gyors és átfogó megoldásról.

Washington azt javasolja, hogy az állítólagos ügynökök vallják bűnösnek magukat némely - kisebb büntetéssel járó - vádpontokban, aminek nyomán aztán elhagyhatnák az országot. Az MTI tudósítója szerint a kormány a gyors eljárásokkal elkerülhetné az elhúzódó pereket, amelyekben esetleg kényes hírszerzési módszerek is napvilágra kerülnének.