Nyelvgyakorlaton voltak az USA-ban a hajóbalesetet szenvedett magyarok

2010.07.08. 8:16

Egy mosonmagyaróvári gimnázium nyelvgyakorlatra az Egyesült Államokba érkezett diákcsoportjának tagjai szenvedtek hajóbalesetet helyi idő szerint szerdán délután Philadelphiában. A csoportot szállító turistahajó egy uszállyal ütközött, a balesetben a magyar diákcsoport két tagja eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik.

Uszály ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az Egyesült Államokban, Philadelphiában. Az ütközéstől 37 ember a fedélzetről a Delaware folyóba zuhant. Az Amerikai Vöröskereszt közlése szerint egy magyar egyházi csoport tagjai is utaztak az ütközéstől felborult vízibuszon. A vízbe esett városnézők közül két magyart nem találnak. A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel.

A philly.com helyi hírportál szerint egy 16 éves lány és egy 20 éves férfi tűnt el, mindketten Magyarországról érkezett turisták. Michael Nutter, Philadelphia polgármestere a hírportálnak azt mondta: nagy erőkkel kutatnak az eltűntek után. "Minden rendelkezésünkre álló erőt bevetünk a vízen és a levegőben egyaránt" - mondta a polgármester. A tíz sérült között három magyar gyerek van - mondta a Hahnemann Egyetemi Kórház egyik orvosa.

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, Hansági Károly csütörtökön nem sokkal dél után az [origo]-nak megerősítette a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilap információját, miszerint az iskolai diákjai szenvedtek balesetet. A balesetet szenvedett csoportban az iskola 13 egykori és jelenlegi tanulója és az őket kísérő két tanár volt Philadelphiába. A csoport diákcsere program keretében utazott az Egyesült Államokba nyelvgyakorlatra. A csoport július 23-án ért volna haza, egyelőre nem tudják, hogy ezt módosítani kell-e.

Hansági délután az MTI-nek azt mondta: két, egymáshoz közel lakó családhoz költöztették össze a diákokat. A két csapattal egy-egy tanár van. Az igazgató csütörtök délelőtt a konzulátuson keresztül értesült a történtekről, azt mondta, annyit tud, hogy a baleset után megmenekült emberek sokkos állapotban, de jól vannak, csak kisebb zúzódásokat szenvedtek. Most próbálnak kapcsolatba lépni velük és szüleikkel, de nehezíti a dolgukat, hogy a balesetnél a csoport tagjainak poggyászai is odavesztek, a diákok és a kísérők telefonjaival együtt.

Nyolc sérültet kezeltek kórházban

A kórház egyik munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy összesen nyolc sérültet kezeltek: három tizenévest, három kiskorút és két felnőttet. Mindannyian könnyebb sérüléseket szenvedtek, és már kiengedték őket a kórházból - közölte a munkatárs, hozzátéve, hogy két további embert is bevittek a mentők, de ők megtagadták az ellátást. Az [origo] által elért kórházi dolgozó arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a sérültek milyen nemzetiségűek.

Forrás: www.cbs3.com
A baleset pillanata egy amatőr felvételen

A kétéltű jármű technikai problémák miatt leállított motorral lebegett a vízen, amikor a 250 láb (több mint 80 méter) hosszú bárka nekiment. A baleset előtt a vízibusz kapitánya rádión motorproblémákra és füstre panaszkodott. "45 másodpercünk volt feladni a gyerekekre a mentőmellényeket" - mondta a helyi hírportálnak a St. Louisból érkezett Kevin Grace, aki kilencéves lányával együtt utazott a kétéltű vízibuszon. Amikor a két hajó közeledett egymáshoz, akkor egy szemtanú szerint a legénység egyik tagja azt kiáltotta: "Ugrás!" Grace szerint mindenki pánikba esett, és a hajó elejéhez rohant. Egy helyi tévé felvételeket készített a mentésről, ezeket itt nézheti meg.

 
A CBS beszámolója a történtekről

Az elsüllyedt járművet szonár segítségével találták meg, 40 láb (mintegy 13 méter) mélyen. A rendőrségi búvárok helyi idő szerint délután fél hatkor ereszkedtek a zavaros vízbe, de nem tudták megmondani, az eltűnt utasok a járműben rekedtek-e. "Három hüvelykre sem lehet látni" - mondta Charles H. Ramsey rendőrfelügyelő. A kutatást helyi idő szerint szerda este felfüggesztették, csütörtök reggel óta ismét folytatják a rendőrség, a tűzoltóság és Parti Őrség hajói. A búvárok bevetésérő a hatóságok csütörtökön mál lemondtak, mivel a zavaros vízben semmit nem lehet látni.

Két diák tűnt el a Külügyminisztérium szerint

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtök reggel az [origo]-nak azt mondta: a balesetet szenvedett magyar csoport diákokból és tanárokból áll, a két eltűnt ember diák. A többiek jól vannak - tette hozzá. A külügyi szóvivő szerint Trombitás Zsófia New York-i magyar konzul helyi idő szerint reggel a helyszínre utazik, akkor fognak tudni bővebb információt adni. Az [origo] nem sokkal délután egy óra után elérte telefonon Trombitás Zsófiát, aki azt mondta, éppen a helyszínre tart, és az ügyben a Külügyminisztérium fog tájékoztatást adni.

Délután három órakor a kormányszóvivői tájékoztatón Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese azt mondta, Trombitás Zsófia még nem érkezett meg a helyszínre. Klekot megerősítette, hogy a mosonmagyaróvári csoport - 13 diák és 2 tanár - július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, illetve hogy három magyar kórházba vittek, de már kiengedték őket. A két eltűnt diákot még mindig keresik, a Külügyminisztérium állandő kapcsolatban van a családokkal és az iskolával is.

A főosztályvezető szerint a helyszínre tartó konzulnál van legendő pénz és bankkártya is, így minden segítséget meg tud adni a balesetet szenvedett magyaroknak, és felkészült arra is, hogy pótolja a folyóba veszett okmányaikat is. A hazatéréséről a konzul egyeztet majd a magyar csoporttal, és ha kell, megszervezi az utazásukat. A kormányszóvivői sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdések feltételére.

 

Az NBC szerint a magyar csoport egy misszionárius csereprogram keretében utazott Philadelphiába. Scott Widmer, a West Chesterben található Marshallton metodista templom lelkipásztora azt mondta: a csoport előző csütörtökön érkezett.

A vízibusz szolgáltatást működtető, Ride the Ducks nevű cég honlapján közzétett egy üzenetet, miszerint átmenetileg felfüggesztették működésüket Philadelphiában. Néhány órával később az üzenet megváltozott, és a cég már azt közli: az egész országban felfüggesztette a működését átmenetileg a történtek miatt. "Gondolataink és imáink philadelphiai vendégeinkkel, a személyzet tagjaival és családtagjaikkal vannak" - áll a honlapon. Az [origo] kereste telefonon a Ride the Ducks irodáját, de egyelőre csak üzenetrögzítő jelentkezik. A CBS3 amerikai tévécsatorna szerint a Ride the Duck cég a legnagyobb kétéltű túraszervező cég, hajóin 37 utas fér el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK