Négy kémet ad Oroszország a tíz ügynökéért az Egyesült Államoknak

Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondta magát egy New York-i bíróság előtt csütörtökön mind a tíz kémkedésért letartóztatott feltételezett ügynök, ezért az Egyesült Államok kitoloncolja őket az országból. Oroszország cserébe szabadon enged négy kémkedésért elítélt embert. A kémcsere tényét - amelyhez hasonlóra a hidegháború óta nem volt példa - megerősítette az orosz külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottnak találta a kémkedés vádját csütörtökön egy New York-i bíróság a tíz feltételezett orosz kém ügyében, miután mindannyian bűnösnek mondták magukat, és azt vallották, hogy idegen országnak kémkedtek - közölte a New York Times. A bíróság a pénzmosás vádját ejtette, ugyanakkor elrendelte a tíz ember azonnali kitoloncolását. Ez azt jelentheti, hogy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat - írja a BBC.

A vádlottak mindannyian beleegyeztek, hogy külön engedély nélkül soha nem térnek vissza az Egyesült Államokba, többen közülük minden vagyonukat is az Egyesült Államokra hagyták.

Az amerikai igazságügyi minisztérium június végén jelentette be, hogy 11 embert azzal gyanúsítanak, kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban. Közülük tízet őrizetbe is vettek, a tizenegyedik embert, a csoport feltételezett pénzügyi háttéremberét párt nappal később Cipruson vették őrizetbe, de másnapra nyoma veszett. Az Egyesült Államokban letartóztatottak egyszerű átlagembernek tűntek, életük szokványos volt, semmi kirívót nem műveltek, de évek óta hamis személyazonossággal éltek az országban. A vád szerint fedett ügynökként kémkedtek Moszkvának, és az volt a céljuk, hogy bejussanak a legfelsőbb politikai körökbe. (Az elfogott ügynökökről ebben a cikkünkben olvashat bővbebben.)

Oroszország és az Egyesült Államok a hidegháborús időkre emlékeztető kémcserét hajt végre: Oroszország szabadon enged négy embert, akikről egyelőre csak annyit közöltek, hogy kapcsolatban álltak nyugati titkosügynökségekkel, mindannyian évek óta börtönben ülnek kémkedésért, és többüknek megromlott az egészségi állapota. Az orosz külügyminisztérium megerősítette a kémcsere tényét. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már aláírta a rendeleteket, amelyeknek értelmében kegyelemben részesíti Igor Szutyagint, Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt, a négy elítélt kémet.

Igor Szutyagin nevét először a New York Times említette a kicserélendő kémek között. Szutyagint 2004-ben ítélték tizenöt évi börtönre kémkedés miatt: a bíróság bűnösnek mondta ki abban, hogy orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egyik brit fedővállalatának. A találgatásokat látszik alátámasztani, hogy az 1965-ben született fizikus-történészt egy jogvédő szerint már csütörtökön Bécsbe szállították.

Oroszország szabadon engedi Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés volt ezredesét és Alekszandr Zaporozsszkijt, a felderítés volt munkatársát is - írta a New York Times. A lap szerint a negyedik embert egyelőre nem nevezték meg. Ezeket az embereket nevezte meg csütörtökön a Kommerszant című lap is, mint a kémcsere lehetséges résztvevőit.