Megtalálták mindkét magyar diák holttestét Philadelphiában

2010.07.09. 13:44

Megtalálták mindkét, a philadelphiai vízibalestben elűnt magyar diáklány holttestét a Delaware folyón, nem messze attól a helytől, ahol magyar diákok kirándulóhajója egy nappal korábban balesetet szenvedett.

Megtalálták mindkét magyar diák holttestét Philadelphiában - erősítették meg pénteken, magyar idő szerint este tíz óra előtt az amerikai hatóságok.

Pénteken hajnalban az amerikai parti őrség egy holttestet talált a Delaware folyóban a szerdai hajószerencsétlenség helyszínétől nem messze - közölte a Fox News hírtelevízió. A Külügyminisztérium péntek délután közölte: magyar idő szerint fél háromkor az amerikai hatóságok megerősítették a New York-i magyar konzulnak, hogy a Delaware folyóban a július 7-i hajóbaleset során eltűnt egyik magyar állampolgár holttestét találták meg. A Philly.com helyi hírportál a hatóságokra hivatkozva azt írja: női holttestet találtak, tehát a megtalált holttest a 16 éves magyar diáklányé. A Philly.com szerint a holttestet egy halász vette észre a hajnali órákban.

A Külügyminisztérium péntek délután azt közölte, hogy megtalálták a másik magyar diák holttestét is, az MTI azt jelentette, hogy a vízfelszínen úszó testet újságírók vették észre. A hírt csak magyar idő szerint este tíz óra előtt erősítették meg az amerikai hatóságok. Korábban a helyi hírportál azt írta, egy holttestet láttak a víz felszínén, de később szem elől vesztették.

A holttestek megtalálásának hírére a mosonmagyaróvári gimnázium és az önkormányzat épületére kitűzték a fekete zászlót, szombaton este 8 órakor csendes gyertyagyújtással emlkeznek a két fiatalra.

A CBS3 helyi tévécsatorna pénteken közölte, hogy a parti őrség felfüggesztette Philadelphiában a Delaware folyóban eltűnt két magyar diák keresését. A kutatást a szakemberek több mint 20 óra után hagyták abba. Todd Gatlin, a parti őrség kapitánya azt mondta: "nincs esély arra, hogy túlélhették a balesetet." A hatóságok a folyó 14 tengeri négyzetmérföldes területét kutatták át, hogy megtalálják a fiatalokat.

A baleset helyi idő szerint szerda kora délután történt, amikor egy kétéltű busz először kigyulladt, majd összeütközött egy uszállyal a Delaware folyón. 37-en voltak a városnéző járművön. Két magyar diák, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember kivételével mindenkit sikerült kimenekíteni az ütközés után. 11 embert kellett kórházba vinni. Közülük ketten vannak jelenleg is kórházban, a többiek sérüléseit ellátták és elengedték.

A hatóságok azt is vizsgálják, hogy küldött-e vészjeleket, vagy kért-e segítséget a kétéltű busz, amikor kigyulladt. Azt is meg kell nézni, hogy az uszályról egyáltalán látható volt-e a turistákat szállító jármű. Előfordulhat ugyanis, hogy a vontatóhajóról észre sem vették a kétéltűt. Az üzemeltető cég szerint mivel rakománya is volt, így biztos nem úszott gyorsan a folyón. Pénteken délután a 15 méter mélyre süllyedt vízibuszt is kiemelték a folyó fenekéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK