Meggyilkoltak egy szlovákiai magyar politikust

Vágólapra másolva!
Pénteken saját háza előtt meggyilkolták Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) komáromi járási elnökét, a város korábbi polgármesterét. A politikust korábban már több alkalommal próbálták megölni. A szlovák belügyminiszter szerint korai arról beszélni, milyen indítékok állhatnak a gyilkosság mögött.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai Ógyallán, saját háza előtt péntek este lelőtték Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) komáromi járási elnökét, a város korábbi polgármesterét - írta a Felvidék Ma című szlovákiai magyar hírportál.

Basternák László a feleségével sétált az udvaron, amikor egy autóból kiszálló ismertelen sörétes puskával fejbe lőtte. A magyar politikus a helyszínen meghalt. A politikus felesége nem sérült meg a támadásban, a tettes hátrahagyta autóját.

Basternák László ellen ez év márciusában is elkövettek egy merényletet, de akkor a golyó célt tévesztett. Utcájában már egy bomba is felrobbant, később kiderült, a robbanószerkezetet is neki szánták.

Daniel Lipsic új szlovák belügyminiszter közölte: kivizsgáltatja, mit tett a rendőrség a Basternák-ügyben a márciusi merényletet követően. Basternák akkor azt mondta, félti saját és családtagjai életét, és rendőri védelemhez folyamodott. "Miután azonban megmagyarázták neki, hogyan működik a dolog, s milyen személyi korlátozásokkal jár, a felajánlott védelmet elutasította" - jelentette ki Lipsic. A belügyminiszter szerint egyelőre korai arról beszélni, milyen indítékok állhatnak a gyilkosság mögött.

Az [origo] szombat délelőtt megpróbálta elérni MKP-t, a párt központi számán azonban senki nem vette fel a telefont. Későbba párt a honlapján azt közölte, hogy mély megdöbbenéssel fogadták a hírt. "Egy jogállamban a viszály semmilyen formája sem jogosít fel senkit arra, hogy bűncselekményt kövessen el" - közölte az MKP, amely elvárja, hogy a szlovák rendőrség mielőbb kivizsgálja az ügyet.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megdöbbenéssel értesült Basternák László meggyilkolásáról, és őszinte részvétét fejezi ki a családjának - közölte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Harrach Péter frakcióvezető.