Önmagával hadakozó országot tehet sínre a vb-győzelem

2010.07.11. 17:13

Szokatlan reakciót váltott ki Spanyolországban a vasárnap története során először vb-döntőt játszó, majd megnyerő spanyol válogatott sikere. A spanyol nemzeti egység az elmúlt hetekben egyre határozottabban homályosította el a korábban meghatározó nemzetiségi érzelmeket, még ott is spanyol nemzeti zászlók és a spanyol válogatott mezében ünneplő emberek tűntek fel, ahol ez korábban szinte elképzelhetetlen volt. A spanyol miniszterelnök próbálja kihasználni a sikerben rejlő politikai tőkét, sok spanyol gazdasági elemző pedig abban bízik, hogy a focisiker jót tehet a gyengélkedő spanyol gazdaságnak is.

"Spanyol vagyok! Spanyol! Spanyol!" - ordította egy spanyol focidrukker a Guardian tudósítója szerint Barcelonában azután, hogy a spanyol válogatott szerdán a németeket legyőzve története során először bejutott a vb-döntőbe. A brit lap tudósítója szerint a szokványosnak tűnő jelenet volt a legérdekesebb az egész ünneplésben. Vasárnap a spanyol válogatott Andres Iniesta 116. percben rúgott góljával legyőzte Hollandiát, és megnyerte a világbajnokságot.

"Remélem, hogy higgadtabban látjuk ezután a dolgainkat és a foci segítségével jobb kapcsolatokat építhetünk ki orzságunk egyes részei között" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek egy idős salamancai férfi még a döntő előtt, az El País című spanyol napilap pedig azt írta: "a spanyol polgárháború óta nem volt ennyi nemzeti zászló az utcákon". A Guardian tudósítója szerint semmi különös nincs abban, hogy sokan ilyen reménykedve figyelik a fociválogatott sikereit.

Spanyolországban régre visszanyúló hagyományai vannak a nemzetiségi autonómia törekvéseknek. A baszkok és a katalánok kulturálisan megkülönböztetik magukat a spanyoloktól, saját nyelvük van, de még a Kanári-szigeteken is működik szeparatista csoport. Ráadásul a spanyolok többségét még mindig az 1930-as évek polgárháborújára és Francisco Franco tábornok azt követő 36 éves diktatúrájára emlékezteti a spanyol nemzeti zászló. A brit lap szerint nincs még egy ország Európában, ahol annyira rosszul csengene a patriotizmus szó, mint Németországon és Spanyolországban.

"Sosem venném fel a vörös mezt"

"Az emberek a La Roja (a spanyol válogatott meze) mezekben vagy spanyol zászlókkal mászkálnak az utcákon, ami errefelé tabunak számít" - mondta a Guardiannek egy barcelónai focidrukker, aki maga is ott volt az elődöntő utáni ünneplésen. A helyzet furcsaságát csak még jobban kiemeli, hogy a spanyol válogatott sikere egybesett egy katalán nacionalista akció által keltett kisebb botránnyal. A spanyol alkotmánybíróság egy pénteki döntésében kijelentette: a spanyol alkotmány nem ismer el más nemzetet, csak a spanyolt.

A bíróság állásfoglalása válasz volt egy katalán beadványra, amely nagyobb autonómiát akart kiharcolni Katalónia számára. A döntés után hatalmas, több százezer fős tiltakozó felvonulást tartottak Barcelona utcáin.  Josep-Lluis Carod-Rovira, az Esquerra Republicana de Catalunya nevű szeparatista katalán párt egykori elnöke és a katalán kormány alelnöke szerint azonban az akciót nem is lehetett volna rosszabbul időzíteni. "Ez nevetséges" - panaszkodott a Guardian szerint a szombati felvonulás előtt - "a végén még több spanyol zászlót lengetnek majd a spanyol-holland meccsen, mint ahány katalán zászló feltűnik majd a szombati felvonuláson".

A madridi politikusok "arra használják fel a szinte teljes egészében baszkokból és katalánokból álló spanyol válogatott sikerét, hogy erősítsék Spanyolország-képüket, amivel sok baszk nem ért egyet" - mondta az AP-nek egy baszk közgazdász. A döntőbe jutásnak valóban óriási a politikai értéke. José Luis Zapatero miniszterelnök már előre jelezte, hogy a meccs kimenetelétől függetlenül köszönteni fogja a válogatott tagjait hétfőn.

Gazdasági csodát remélnek

A Wall Street Journal című tekintélyes amerikai gazdasági lap szerint a nemzeti érzelmek feltámadása azért is fontos, mert Spanyolország évtizedek óta nem küszködött olyna mély gazdasági problémákkal, mint most. Bár a Société Générale korábbi viszgálatai szerint nincs közvetlen összefüggés egy ország világbajnoki sikere és gazdasági teljesítménye között, sokan mégis reménykednek.

A spanyol tőzsdeindex felfelé lengett ki azután, hogy július 3-án a spanyolok legyőzték Paraguayt. A német-spanyol elődöntőt közvetítő Telecinco tévécsatorna részvényei az elődöntő másnapján 5,4 százalékkal erősödtek, azután, hogy a csatorna 77,3 százalékos nézettséget ért el a meccsel. "A világbajnokság megnyerése helyreállíthatná a bizalmat és az optimizmust, ami segítheti a fogyasztást" - mondta a WSJ-nek José María Romero, az Equipo Económico tanácsadó cég elemzője, aki szerint ez nem elhanyagolható szempont azután, hogy a spanyol gazdaság közel 4 százalékkal esett tavaly, a munkanélküliség pedig 20 százalék közelében jár.

Katalánokra épül a spanyol válogatott

Noha a spanyol klubfutballban előfordul a nemzetiségi megkülönböztetés, az élvonalbeli Athletic Bilbaóban például a klub 1898-as alapítása óta kizárólag baszk származású játékosok szerepelnek, a válogatottra ez egyáltalán nem jellemző. A jelenlegi keretben Xabi Alonso, Llorente és Martinez baszk, míg Xavi, Iniesta, Capdevila, Fabregas, Piqué, Puyol, Busquets és Valdés katalán származású.

A spanyol tartományoknak egyébként majdnem mind külön válogatottja is van, ezeket a FIFA természetesen nem ismeri el, ennek ellenére december tájékán rendszeresen pályára lépnek.  Tavaly karácsonykor például a Johan Cruyff vezette Katalónia összecsapott az argentin válogatottal, és le is győzte 4-2-re Maradona csapatát. Az együttesben ott voltak a spanyol válogatott vázát adó barcelonai sztárok is.Nem csak a Barcáról szól

A válogatott játékosai is átérzik, hogy valami rendkívülit érhetnek el a győzelemmel. Xavi, a Barcelona középpályása és a válogatott egyik legfontosabb játékosa azt mondta az AP szerint, hogy a válogatottban "sok játékos játszik a Barcából, ami természetesen nagyon büszkévé tesz. De ez az egész nem csak a Barcáról szól. Azt szeretnénk, hogy mindenki legyen nagyon büszke a focira, amit játszunk, egész Spanyolországban, nem csak Katalóniában".

A főleg a Barcelona legnagyobb riválisával, a Real Madriddal foglalkozó Marca című sportnapilap pedig a Real szélsőjét, Sergio Ramost idézve azt írta címlapján a döntő előtt: "46 millióan fogjunk játszani a döntőben". Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány egy szombati sajtótájékoztatón annyit tett hozzá ehhez: reméli, hogy a csapat tagjai közti harmónia és a csapatmunka pozitív érzelmeket vált majd ki Spanyolországban is.

"Ez a győzelem helyreállítja a bizalmat és megmutatja, hogy a spanyolok tudnak jól dolgozni... Sajnos azt várni ettől, hogy közvetlen gazdasági hatása lesz, nem más mint ábrándozás" - mondta a WSJ-nek egy barcelonai brókercég vezetője. Egy a lapnak nyilatkozó madridi munkás szerint azonban így is óriási a meccs jelentősége. Ő azt mondta a WSJ-nek, hogy a döntős "sokkal fontosabb, mint a gazdaság, a krumpli (ára), az olívaolaj vagy a sztrájkok".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK