Egy tisztáldozata már van a Sarkozyt fojtogató botránynak

Vágólapra másolva!
Lemond pártja pénztárnoki posztjáról a francia munkaügyi miniszter, Eric Woerth, a múlt héten kirobbant pártfinanszírozási botrány egyik szereplője. A vádak szerint Franciaország leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt rajta keresztül illegálisan 150 ezer eurót juttatott Nicolas Sarkozy elnök pártjának. Sarkozy elnökségének eddigi legnagyobb botránya tört ki, az elnök népszerűsége mélypontra került.
Vágólapra másolva!

Eric Woerth francia munkaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy lemond az UMP, Nicolas Sarkozy elnök pártjának pénztárnoki posztjáról, amelyet évek óta töltött be. Woerth ezzel Sarkozy nyilvánosan megfogalmazott kérését teljesítette. Az elnök hétfőn azt tanácsolta, hogy Woerth mondjon le pártpozíciójáról a körülötte kialakult pártfinanszírozási botrány miatt, amely magát Sarkozyt is közelről érinti.

A botrány a múlt héten tört ki, amikor a rendőrség kihallgatott egy tanút, aki az AFP hírügynökség szerint Sarkozy 2007-es kampányához juttatott szabálytalan pénzekről beszélt. Azt állította, hogy az elnök pártja 150 ezer eurós támogatást kapott Liliane Bettencourt-tól, Franciaország leggazdagabb asszonyától, a L'Oreal birodalom örökösétől. Ez az óriási összeg sokszorosa a törvényben megengedett legfeljebb 7500 eurónak, amely egy párt támogatására fodítható. (Minderről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

A francia kormány idegesen reagált a hírekre, több tisztségviselője, és maga Sarkozy is lejárató kampánynak és rágalmazásnak nevezve a botrányt. "Nagyon szeretném, ha ebben az országban a valóban lényeges problémákkal foglalkoznának, nem pedig belebonyolódnának egy zavaros történetbe, egy rágalmazásba, aminek egyetlen célja a befeketítés, minden valóságalap nélkül" - fogalmazott az államfő.

Ugyanakkor Sarkozyn az AFP szerint a múlt hét óta egyre növekedett a nyomás, hogy válaszoljon a vádakra konkrétan, és tisztázza a botrányba keveredett kormánytagokat. Eric Woerth, a nagyszabású francia nyugdíjreformért felelős munkaügyi miniszter azért került a botrány középpontjába, mert állítólag ő vette át a pénzt Bettancourt-tól.

Sarkozy hétfőn televíziós interjúban jelentette be, azt javasolja Woerthnek, hogy mondjon le a pártpénztárnoki posztról. Az elnök a miniszterre tolta a felelősséget, mondván, ő megbízott benne. Szerinte azért kell feladnia a párttisztségét, hogy a nyugdíjreformra tudjon koncentrálni, és hozzátette, reméli, hogy ez az áldozat lehetővé teszi, hogy Woerth nyugodtan dolgozhasson miniszterként, legalább októberig, amikorra elfogadhatják a nyugdíjreformról szóló javaslatokat.

A New York Times szerint az utóbbi időben mélypontra kerültek Sarkozy népszerűségi mutatói, főként, hogy a pártfinanszírozási botrány több kisebb botrányt követett, amelyek mind a hatalommal, vagy az állami pénzekkel való visszaélésekről szóltak.