Új eszközzel próbálja megállítani az olajömlést a BP

Vágólapra másolva!
Egy új, úgynevezett olajfogó berendezést helyezett a BP olajtársaság a Mexikói-öbölben közel három hónapja szivárgó kútra. A cég bízik benne, hogy ez hatékonyabb lesz a korábbi eszköznél, de tartós megoldásnak csak a várhatóan augusztusban elkészülő kutak ígérkeznek.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öbölben pusztító olajkatasztrófáért felelős BP vállalat közölte, hogy az új olajfogó kúpot rátették a 85 napja szivárgó kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. A BP szerint most egy-két napig tesztelni fogják a 5,5 méteres, 68 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezést.

A vállalat ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a berendezést ilyen mélységben még soha nem alkalmazták, és nem biztosított a hatékonysága és alkalmassága az olaj és gáz visszatartására. A cég hozzátette azt is, hogy tartós megoldást csak azok a mentesítő kutak jelenthetnek, amelyek kialakítása várhatóan augusztus közepére fejeződik be.

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek a 82 napja szivárgó csőre. Szombat óta az olaj akadálytalanul ömlött a tengerbe a másfél kilométeres mélységben lévő olajkútból.

A nyersolaj azóta ömlik a tengerbe, hogy április 20-án felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.

A Fehér Ház közben hétfőn újabb moratóriumot hirdetett a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Az új, módosított tilalom november 30-ig érvényes, és az előzőtől abban tér el, hogy nem a fúrások mélységét, hanem az alkalmazott technológiát veszi alapul. A moratóriumot Ken Salazar belügyminiszter ismertette. A Fehér Ház abban reménykedik, hogy az új tilalom kiállja az igazságszolgáltatás próbáját, a korábbit ugyanis egy louisianai bíróság elutasította.