Újabb embert gyanúsítanak kémkedéssel az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Egy 23 éves orosz fiút vettek őrizetbe az Egyesült Államokban azzal a gyanúval, hogy ő is a múlt héten kitoloncolt kémhálózat tagja volt. A fiú ellen nincs elég bizonyíték, de várhatóan azonnal kitoloncolják az országból.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy tizenkettedik személyt a leleplezett orosz kémhálózat kapcsán, de nincs elég bizonyíték, hogy bűnvádi eljárást indítsanak ellene - közölték kedden szövetségi hatóságok. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kémelhárítási osztálya tavaly ősz óta tartotta megfigyelés alatt a szóban forgó 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le, és várhatóan már kedden kitoloncolják.

A tizenkettedik személy nevét nem hozták nyilvánosságra, de annyit tudni róla, hogy a kémelhárítás nem sokkal azután figyelni kezdte, hogy tavaly októberben az Egyesült Államokba érkezett. Nem tudni, hogy a férfi olyan kiképzést kapott-e, mint a korábban letartóztatott és kitoloncolt orosz ügynökök. Az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy az illető titkos vagy érzékeny információkat szerzett volna meg vagy adott volna át.

A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben a múlt héten tizenegy ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba. A tíz ember azzal gyanúsították, hogy Oroszország számára végeztek illegális ügynöki tevékenységet. Közülük többen elismerték a velük szemben felhozott vádakat, és az ügy kisebb feszültséget is okozott Moszkva és Washington viszonyában (az ügy hátteréről részletek ebben a cikkben).

Oroszország négy elítéltet adott a tíz, fedésben dolgozó orosz ügynökért cserébe. A történelmi kémcsere óta az érintett 14 személy sorsáról a közvélemény az Egyesült Államokban, Oroszországban és Nagy-Britanniában sem tud.