Halogatják az új olajfogó tesztelését a Mexikói-öbölben

További vizsgálatok elvégzésére hivatkozva elhalasztották annak a berendezésnek a tesztjét, amellyel a Mexikói-öbölben szivárgó olajat akarják felfogni. A korábbi olajfogó szerkezetet szombaton emelték ki, azóta ismét szabadon ömlik az olaj a vízbe.

Elhalasztotta a BP olajtársaság a Mexikói-öbölben szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés tesztelését, mert további elemzéseket tart szükségesnek. Sem a BP, sem az amerikai kormányzat nem árulta el, miért kell elhalasztani a kulcsfontosságú tesztet. Csak arról tájékoztattak egy szakértői tanácskozás után, hogy a művelet szempontjából hasznosabb, ha pótlólagos elemzéseket végeznek el.

Az olajkatasztrófáért felelős BP olajtársaság mérnökei eredetileg azt tervezték, hogy helyi idő szerint kedden megkezdik az olajfogó szerkezet tesztjét. A terv az volt, hogy fokozatosan zárják el a szivárgó csövet, s közben mérik az olajfogó kúpban a nyomást. Amennyiben a nyomás fokozatosan növekszik, ezt azt jelenti, hogy más helyen nem szivárog az olaj, és a berendezés fel tudja fogni az összes kiömlő nyersanyagot.

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek rá. Az új olajfogó kúpot hétfőn helyezték rá a szivárgó mélytengeri kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. Az 5,5 méteres, 68 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezés tesztelése 6-48 órát venne igénybe.

Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK