Hazatért az az iráni atomkutató, akit Teherán szerint amerikai ügynökök raboltak el tavaly. Azt állítja, hogy fogoly volt az Egyesült Államokban, és pszichológiai nyomást gyakoroltak rá. Az USA ezt tagadja, mint mondták, a férfi szabadon érkezett és szabadon távozhat az országból.

Az iráni külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy elhagyta Washingtont az az iráni atomkutató, akit a teheráni vezetés szerint amerikai ügynökök raboltak el. Amerikai tisztviselők elismerték, hogy a férfi "egy ideig" az Egyesült Államokban élt, de állításuk szerint a tudós szabadon hagyhatta az országot. Az iráni kutató, Shahram Amiri - elmondása szerint - kedden elsáncolta magát az amerikai főváros iráni konzulátusán, az amerikai hatóságok először ekkor erősítették meg, hogy a férfi országukban van.

"Szabadon távozhat, és szabadon is érkezett. A döntés csak rajta áll" - mondta kedden az iráni atomkutatóról az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton, aki egyúttal felszólította Iránt, hogy engedjék el azt a három amerikai fiatallal, akiket csaknem egy éve vettek őrizetbe állítólag hegymászás közben.

Irán állítja: Shahram Amiri tavaly zarándokútra ment Szaúd-Arábiába, ahol amerikai ügynökök fogságába esett. Az azóta megjelent spekulációk szerint azonban a férfi disszidált az Egyesült Államokba, ahol a CIA-nak dolgozott. Amerikai kormányzati tisztségviselők tagadták, hogy a férfit elraboltál volna, de az interneten több olyan videofelvétel is megjelent idén júniusban, amelyen egy magát Amirinek nevező férfi azt állítja, hogy Virginiában sikerült megszöknie az amerikai ügynökök elől.

Az iráni atomkutató, Shahram Amiri az iráni médiának nyilatkozva azt mondta, hogy "minél hamarabb haza akar térni Teheránba". Állítása szerint az Egyesült Államokban folyamatos "pszichológiai nyomás" alatt tartották, és "fegyveres férfiak figyelték".

"Nem vagyok szabad, és nem léphetek kapcsolatba a családommal. Ha történne velem valami, és nem térnék vissza a hazámba, Iránba, akkor azért az amerikai kormány a felelős" -mondta az iráni atomkutató, aki hozzátette, nem árulta el Iránt.