Belső hangok tanácsára akart eladni államtitkokat egy 25 éves brit ex-ügynök

Vágólapra másolva!
Államtitoksértésért és lopásért állították bíróság elé a brit titkosszolgálat egyik volt tisztjét, aki összesen kétmillió fontért próbált eladni titkosszolgálati módszereket és ügynökök neveit tartalmazó dokumentumokat. Azt mondja, a "fejében lévő hangok" tanácsolták neki, hogy adja el a szigorú titkokat.
Vágólapra másolva!

Államtitoksértésért és lopásért állították bíróság elé Nagy-Britanniában a brit tikosügynökség egy volt ügynökét, aki a vád szerint kétmillió fontért (667 millió forint) próbált meg eladni titkos adatokat - írja a Guardian. Daniel Houghton azzal védekezett, hogy "a fejében lévő hangok" tanácsolták neki, hogy adja el a szigorú titkokat - többek között a nemzetbiztonsági hivatal módszereit illetve 700 ügynök nevét tartalmazó listát.

A 25 éves Houghton brit-holland kettős állampolgár: a hollandot édesapja után kapta, aki azonban 19 éve elhagyta a fiú anyját, azóta Hollandiában él, és nem tartja a kapcsolatot gyerekeivel. Houghton ennek ellenére a Daily Mail című brit lap szerint kitűnően beszéli mindkét nyelvet. A lap szerint a fiú előbb grafikusnak tanult, majd informatikai rendszerekkel ismerkedett a birminghami egyetemen. A titkosszolgálatok jó képességei miatt figyeltek fel rá, és a minden biztonsági ellenőrzésen átment, mielőtt 2007 szeptemberében állást kapott a szolgálatoknál. Senki nem tudta, hogy mivel foglalkozik, közeli barátai azt hitték, hogy egy bank alkalmazottja - írja a Daily Mail.

A fiú alig két évig dolgozott a titkosszolgálatnak; mielőtt 2009 májusában kilépet, lemásolta azokat az adatokat, amelyekhez hozzáfért. Houghton már augusztusban megpróbált pénzt csinálni zsákmányából. Balszerencséjére a britekkel szövetséges holland ügynökséget környékezte meg, kérkedett neki a lemásolt adatokkal, amelyeket fel is ajánlott nekik kétmillió fontért. Amikor először kapcsolatba lépett a hollandokkal, a saját mobiltelefonjáról egy nyilvános számon kereste meg őket. "Nyilvánvalóan nem egy nagy James Bond" - mondta róla egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.

A hívás után a holland titkosszolgálat megkereste a briteket, majd miután egyeztettek velük, megbeszéltek a fiúval egy találkozót, de előbb lealkudták az adatok árát 900 ezer fontra. A találkozóról aztán értesítették a briteket is.

Houston márciusban, egy London belvárosában található, meg nem nevezett szállodában fogták el a Scotland Yard civil ruhás nyomozói, miközben a lift felé sétált a találkozó után, kezében a 900 ezer fontot rejtő táskával. "Szerintem itt valami tévedés lesz, rossz embert kaptak el" - mondta Houghton, miután megbilincselték.

Houghton március óta előzetes letartóztatásban van. A bíróság több pszichiátert is kirendelt vizsgálatra, akik azt mondták, Houghton állítja: a fejében lévő hangok tanácsát követte, amikor lemásolta és megpróbálta eladni az adatokat. Az ügyész engedélyezte, hogy az ítélethozatalig újabb vizsgálatoknak vessék alá Houghtont.