A Microsoftnál dolgozott az orosz kémügy tizenkettedik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
A Microsoft szerint nem fért hozzá belső forrásokhoz az a 23 éves orosz fiú, akit a kémügy 12. gyanúsítottjaként toloncoltak ki az Egyesült Államokból.
Vágólapra másolva!

Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a 23 éves orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel összefüggésben toloncoltak ki az Egyesült Államokból - közölte szerdán a cég szóvivője. Lou Gellos szerint Alekszej Karetnyikov mindkét alkalommal - tavaly és tavalyelőtt - a Microsoft redmondi központjánál kapott munkát, legutóbb kezdő programellenőrként. A vállalat megvizsgálta Karetnyikov vállalatbeli ténykedését, és biztosra veszi, hogy az orosz férfi nem fért hozzá illetéktelenül a szoftvergyártó cég programjaihoz, belső forrásaihoz vagy a felhasználói bázisához - mondta a szóvivő.

Karetnyikov alig 20 kilométerre lakott a kémügyben elítélt és kitoloncolt orosz házaspártól, Michael Zottolitól és Patricia Millstől (valódi nevük Mihail Kucik és Natalja Pereverzeva), de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem talált közöttük semmilyen kapcsolatot. Zottoli és Mills tavaly októberben költözött Virginiában, ugyanabban a hónapban, amikor Karetnyikov visszatért az Egyesült Államokba, hogy elfoglalja az állást a Microsoftnál.

Karetnyikovot kedden toloncolták ki az Egyesült Államokból arra hivatkozva, hogy megszegte a bevándorlási törvényt. Az amerikai hatóságok a közelmúltbeli kémüggyel hoztak összefüggésbe a férfit. A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.