Négy embert őrizetbe vettek a francia vagyonbotrányban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonyának négy közeli munkatársát, akiket a milliárdosnő körül kipattant adócsalási botrány miatt hallgatnak ki. A gyanú szerint a L'Oréal örökösnője adóparadicsomokba menthette ki vagyona egy részét. Az ügy a politikát is elérte: a hozzá kapcsolódó illegális pártfinanszírozási botrány Nicolas Sarkozy francia elnök pozícióját is megrengette.
Vágólapra másolva!

Négy embert őrizetbe vettek csütörtökön Párizsban az adócsalási és illegális pártfinanszírozási gyanúktól terhes Bettencourt-ügyben. Az ügy Liliane Bettencourt, a L'Oreal kozmetikai óriáscég alapítója lányának 17 milliárd eurós vagyona körül forog. Bettencourt-t azzal vádolják, hogy elrejtette vagyonának egy részét az adóhatóságok elől egy svájci bankszámlán. A botrány a múlt hónapban pattant ki, amikor egy francia híroldalon megjelentek adóelkerülésre utaló, titokban készített felvételek.

Az ügy akkorára dagadt, hogy a politikát is elérte. Elhangzottak olyan vádak, hogy Nicolas Sarkozy elnök egyik legfőbb bizalmasa, jobbközép pártjának pénztárnoka, Eric Woerth munkaügyi miniszter nagy összegű adományokat - mintegy 150 ezer eurót - vett át törvénytelenül Bettencourt-tól a pártja számára a 2007-es választási kampány idején. Woerth felesége akkoriban Bettencourt vagyonkezelő cégénél dolgozott, Woerth pedig éppen harcot hirdetett az adócsalások ellen. Az ügy politikai szála miatt egyre nagyobb nyomás alá kerül maga Sarkozy is, aki ugyan tagadja az illegális pártfinanszírozás vádját, és meg is kérte Woerth-öt, hogy mondjon le pártpénztárnoki tisztéről (minderről bővebben itt olvashat).

A csütörtöki letartóztatások nem az ügy politikai részével, hanem az állítólagos adócsalással állnak kapcsolatban. Bettencourt a titkos felvételek szerint adóparadicsomokba mentette ki vagyona egy részét. Az asszony azóta elismerte, hogy vannak svájci bankszámlái és a Seychelle-szigetek egyik szigete is az ő tulajdonában van. Ezeket eddig a francia adóhatóság elöl eltitkolta.

A France Info hírrádió információi szerint az előállítottak mindannyian Liliane Bettencourt-hoz, a L,Oréal kozmetikai cég örököséhez közel álló személyek. Egyikük például François-Marie Banier fotóművész, akit a milliárdosnő lánya azzal vádol, hogy egymillárd euró értékben csalt ki ajándékokat az anyjától. Rajta kívül őrizetbe vették a Bettencourt-vagyont kezelő cég vezetőjét, az adóügyi szakértőjét, valamint a család tulajdonában lévő egyik Seychelle-sziget gondnokát. Őket 48 óráig tarthatják benn a francia hatóságok, amelyek már több házkutatást is lefolytattak az ügyben.