Köröznek egy magyar polgármestert Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás Szlovákiában Dubovsky László tornaljai polgármester ellen, akit a rendőrök nem találtak sem otthonában, sem a hivatalában, ezért országos körözést adtak ki ellene. A polgármester a vád szerint nem tud elszámolni a város kasszájából felhatalmazás nélkül kivett összegekkel.
Vágólapra másolva!

Országos körözést adtak ki Szlovákiában Dubovsky László tornaljai polgármester ellen - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap csütörtökön. Dubovsky ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás, több feljelentés is érkezett ellene ilyen ügyekben. A nagyrőcei (Revúca) járásbíróságon júniusban tartották az utolsó tárgyalást, a következőt szeptemberre napolták el.

A lap szerint a rendőrök kedden és szerdán délelőtt lakhelyén és a hivatalban is keresték Tornalja első emberét, de hiába. "Mivel nem sikerült előállítani Dubovskyt, szerdán elrendeltük az országos körözését. Az ügyészségnél kezdeményeztük az elfogatási parancs kiadását és a körözött személy vizsgálati fogságba vételét, erről legfeljebb negyvennyolc órán belül döntés születik" - mondta Branislav Valastek, a járási rendőrkapitányság igazgatója. Nina Spurná, a Besztercebányai Kerületi Bíróság szóvivője szerint még nem érkezett ügyészségi javaslat Dubovsky előzetes letartóztatásáról az illetékes bírósághoz.

Dubovsky tavaly ősszel egészségi okokra hivatkozva lemondott Tornalja polgármesteri tisztségéről. Az Új Szó akkor azt írta, ha nem mondott volna le posztjáról, a rendőrség őrizetbe vette volna hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt. Az új választásokon azonban Dubovsky független jelöltként újra nyert és visszakerült a polgármesteri székbe.

A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy a város kasszájából a képviselő-testület jóváhagyása nélkül olyan pénzösszegeket vett fel, amelyekkel később nem számolt el. Állítólag még a 2007-es évből vannak olyan dokumentumok, amelyek ezt bizonyítják. A polgármester ellen folytatott nyomozás részben alátámasztja ezt.