Lemondott a világ első női evangélikus püspöke egy pedofil ügy miatt

Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről Németországban a világ első női evangélikus püspöke. Maria Jepsent azért támadták, mert segített eltusolni egy pedofil lelkész ügyét.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztségéről Maria Jepsen, Németország és a világ első női evangélikus lelkésze, döntését azzal indokolta, hogy megkérdőjelezték a hitelességét, ezért úgy érzi, nem tudja tovább ellátni azt a hivatást, amire felesküdött.

Jepsent az utóbbi időben egyre több bírálat érte, mert állításával ellentétben, nem 2010-ben, hanem már 1999-ben értesítették arról, hogy egyházmegyéje egyik lelkésze a nyolcvanas években szexuális visszaéléseket követett el fiúkkal és lányokkal szemben. A BBC szerint Jepsen tagadja, hogy idén május előtt tudott volna az ügyről. Lemondása után Jespen azt mondta, reméli, hogy ezt és a máshol történt eseteket is gyorsan ki fogják vizsgálni, és fény derül az igazságra.

Jepsen korábban azt állította, hogy csupán arról értesítették, hogy a lelkésznek egy nővel viszonya volt, "de a visszaélés szó nem hangzott el, különben nyugtalan lettem volna" - nyilatkozott egy interjúban. Egy hamburgi lap azonban idézte egy nő eskü alatt tett tanúvallomását, amely szerint ő már 1999-ben figyelmeztette a püspök asszonyt. A lelkészt még abban az évben elhelyezték, majd 2001-ben nyugállományba vonult.

Néhány hónapon belül Németországban immár hárman mondtak le püspöki hivatásukról. Májusban XVI. Benedek pápa elfogadta az augsburgi katolikus püspök, Walter Mixa lemondását, akit gyermekekkel való visszaélésekkel vádoltak, februárban pedig a hannoveri evangélikus püspöknő, Margot Kaessmann mondott le, mert rendőrök ittas vezetésen érték.

Jepsent 1992-ben szentelték a világ első női evangélikus-lutheránus püspökévé.