Büntetőeljárás indulhat a philadelphiai uszály vezetője ellen

Vágólapra másolva!
Akár büntetőeljárás is indulhat a philadelphiai hajóbalesetben a magyar diákok kirándulóbuszát elgázoló uszály vezetője ellen. A balesetben elhunyt két fiatal szülei kártérítési perre készülnek.
Vágólapra másolva!

Ügyvédje szerint akár szövetségi bűnvádi eljárás is indulhat a két magyar fiatal halálát okozó philadelphiai hajóbaleset miatt a kirándulóhajóval ütköző uszály első tisztje ellen. Frank DeSimone ezért azt tanácsolta ügyfelének, hogy a bűnvádi eljárás lehetősége miatt egyelőre ne nyilatkozzon az ügyben - jelentették pénteken az amerikai lapok. Az első tiszt eddig nem tett nyilatkozatot a folyamatban levő szövetségi vizsgálatban az alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva, amely szerint senkit nem lehet arra kötelezni, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen. Az első tisztet felmentették a szolgálat alól - közölte a héten a jármű tulajdonosa, a K-Sea Transportation. A vállalat közleménye szerint a balesetek kivizsgálásának idejére ez a bevett gyakorlat.

Az ügyvéd elmondta, hogy a két fiatal halála miatt "szörnyen érzi magát" az első tiszt, aki maga is apa. "Ez rémálom mindannyiunk számára, gyerekek haltak meg, nem ez a természet rendje, állandóan rájuk gondolok, és a szülőkre Magyarországon, hogy milyen nehéz nekik" - mondta.

A Fox 29 helyi tévécsatorna olyan forrásokat idézett, amelyek szerint az első tisztnek valószínűleg teljes rálátása volt a folyóra a baleset idején. A tévé a parti őrség szakértőire és ügyvédekre hivatkozva arról is beszámolt: ellentétben azzal, ami korábbi jelentésekben elhangzott, nem követelmény az, hogy egy tolóhajó irányítója matrózt rendeljen az uszályra a folyó figyelésére, ha a tolóhajóról is tökéletes rálátás nyílik a folyószakaszra. A parti őrség egy tisztje szerint az is elegendő, ha a tolóhajó 360 fokos körben észlelni tudja egy másik hajó figyelmeztető jelzését.

Korábbi amerikai jelentések szerint jogi eljárást fontolgatnak a philadelphiai városnéző vízibusz balesetében meghalt két mosonmagyaróvári fiatal hozzátartozói. A családokat két New York-i ügyvéd képviseli. A személyi sérülésekkel kapcsolatos ügyekre szakosodott házaspár - Holly és a magyar származású Peter Ronai - többször találkozott Magyarországon a hozzátartozókkal, és megvitatták egy polgári peres eljárás lehetőségét a Delaware folyón július 7-én történt tragédia felelősei ellen. Peter Ronai is azt mondta, büntetőjogi eljárásra is sor kerülhet.

A városnéző vízibuszba - egy II. világháborús kétéltű katonai járműből kialakított úgynevezett "duck boatba" - egy 76 méter hosszú uszály ütközött néhány perccel azután, hogy a busz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült. A vízibuszon két kísérő tanárral egy 13 fős magyar diákcsoport is utazott, közülük kettő - egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember - a folyóba fulladt.