A Twitteren közvetítette Simon Bolivar exhumálását Chávez

Vágólapra másolva!
Exhumáltatta a közel kétszáz éve elhunyt Simon Bolivar tetemét Hugo Chávez, mert szeretné bebizonyítani, hogy a függetlenségi mozgalom hőse gyilkosság áldozata lett. A venezuelai elnök élőben közvetítette a twitteren Bolivar csontjainak kihantolását.
Vágólapra másolva!

"Ez a dicsőséges csontváz csak Simon Bolivaré lehet, mert érezni a szenvedélyét! Bolivar él!" - ezeket a mondatokat küldte Hugo Chavez venezuelai elnök a nemzeti panteonból Simon Bolivar exhumálása közben a Twitterre. A dél-amerikai függetlenségi mozgalom hősének kihantolását Chavez rendelte el, mert ugyan a korabeli beszámolók szerint Bolivar tüdővészben halt meg Kolumbiában 1830-ban, Chavez azt gyanítja, hogy megölték - írja a BBC.

Simon Bolivar harcolta ki a 19 században több más dél-amerikai országgal együtt Venezuela függetlenségét is, róla nevezték el az ország hivatalos fizetőeszközét, de többek között Bolíviát is. Hugo Chavez példaképének tekinti a szabadságharcos Bolivart, gyakran hangoztatja, hogy Bolivar inspirálja az ő "szabadságharcát" is. A BBC megjegyzi, hogy több történész véli: Bolivar nem értene egyet a venezuelai elnök politikájával.

"Milyen lenyűgöző pillanatokat éltünk meg ma éjjel! Láttuk a nagy Bolivar csontjait!" - írta az exhumálásról Chavez, aki több bejegyzést is írt az exhumálás közben a Twitterre.

Bolivar maradványait több mint ötven szakértő, többek között nyomozók és törvényszéki boncnokok vizsgálják meg, hogy kiderítsék:van-e alapja Chavez elnök feltételezésének, vagy igazat állítanak a történészek, és tüdőkór végzett Bolivarral.