Ismét elöntött az árvíz egy székelyföldi települést

Több mint ezer házat kell újjáépíteni Romániában a főként a keleti és déli országrészeket érintő nyári árvizek után. A Kovászna megyei Bölönben 250 házat öntött el az árvíz vasárnap, egy 51 éves asszonyt elsodort a víz, kritikus állapotban szállították kórházba.

Árvíz öntött el vasárnap 250 házat Székelyföldön, a Kovászna megyei Bölönben, Sepsiszentgyörgytől 35 kilométerre, ahol június végén egyszer már több tucat ingatlant károsított meg az ár.

"A mostani árvizet a Bölön-pataka okozta, amely kilépett a medréből az elmúlt napok nagy esőzései miatt. A víz egy 51 éves asszonyt is elsodort, kritikus állapotban szállítottak kórházba" - közölte Marius Tolvaj, a Kovászna megyei katasztrófa-elhárítási felügyelet szóvivője.

Emil Boc román miniszterelnök vasárnap közölte, hogy Romániában több mint ezer házat kell újjáépíteni a főként a keleti és a déli országrészeket érintő nyári árvizek után. A kormányfő a megyei kormánybiztosokkal folytatott vasárnapi tanácskozásán elmondta, hogy a júniusi és júliusi árvizek Romániában csaknem hétezer házat rongáltak meg, főként Moldvában.

Közel kétszáz ház teljesen megsemmisült, 851 omlásveszélyes állapotba került, összesen 1033 házat kell újjáépíteni. A hatóságok még nem véglegesítették a kárfelmérést, de a kormányfő szerint több száz millió euró kárt okoztak az áradások, amelyek Románia szinte valamennyi megyéjét érintették.

Boc arról biztosította az árvízkárosultakat, hogy a kormány építőanyaggal támogatja őket. A kormánybiztosokat arra kérte, hogy szigorúan ellenőrizzék, ne épüljenek ismét árterületre házak. Korábban kiderült: a román hatóságok az előző évek áradásai után árterületre építették fel az árvízkárosultak egy részének szánt új ingatlanokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK