Meggyilkoltak egy újságírót Athénban

Vágólapra másolva!
Hétfő kora reggel ismeretlen tettesek meggyilkoltak egy újságírót Athén egyik délkeleti negyedében. A rendőrök szerint szélsőbaloldali városi gerillák lőtték agyon a férfit, aki az egyik athéni kereskedelmi rádió vezetője volt.
Vágólapra másolva!

A görög rendőrség szerint szélsőbaloldali városi gerillák öltek meg egy újságírót Athén egyik délkeleti negyedében hétfő kora reggel. Szemtanúk szerint a támadók hárman vagy négyen lehettek. Egyikük kaputelefonon azt közölte az áldozattal, hogy jöjjön ki, mert éppen ellopták az autóját. Az utcára kilépő újságíróra a tettesek azonnal golyózáport zúdítottak, majd egy gépkocsival elmenekültek. A rendőrök mintegy húsz töltényhüvelyt találtak a helyszínen, a közelben pedig egy kigyulladt autóra bukkantak, és vizsgálják, ezt használták-e az elkövetők a meneküléshez.

A 37 éves újságíró, Szókratisz Gioliasz a Thema FM nevű athéni kereskedelmi rádió vezetője volt, és rendszeresen írt egy botrányokkal is gyakran foglalkozó hírblogra, a Troktikóra.

A bűnüldöző szervek több szálon indították el a nyomozást a tettesek kézre kerítésére. Nem tartják kizártnak, hogy a Forradalmárok Szektája nevű anarchista csoport tagjai hajtották végre a merényletet. Ezt igazolták a szakértők első jelentései is, ugyanis a rendőrségi közlemény szerint "a ballisztikai vizsgálat kimutatta, hogy a hétfői támadásban használt fegyvereket ... használták olyan támadásokban, amelyekért a Forradalmárok Szektája vállalta a felelősséget".

A Thema FM rádió vezetőjének meggyilkolásáért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

Görögországban legutóbb több mint húsz éve öltek meg újságírót. A Délkelet-európai Média Szervezet (SEEMO) mélységesen elítélte Gioliasz meggyilkolását, és kérte a görög hatóságokat és a rendőrséget, hogy tegyenek meg mindent az ügy teljes kivizsgálása és a tettesek bíróság elé állítása érdekében.